Városavató ünnepség

2021.10.08. 18:23

Városkulcsra zárt bogáti értékek

A település az ország 348. városa, a címet igyekeznek a térség javára fordítani.

Fotó: Sipeki Péter

Újabb mérföldkőhöz érkezett Nyírbogát: a település polgármestere, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó pénteken Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől vehette át a várossá válást jelképező oklevelet és kulcsot.

– Nyírbogát története igazi sikersztori: ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy a válságok szorongatta Nyírségben egy gazdasági értelemben a csőd szélén álló község két évtizeddel később városi rangot kap!? Azokat ünnepeljük, akik végigélték és -dolgozták ezt a nehéz időszakot – nézett körbe mosolyogva a nyírbogáti tornacsarnokot megtöltő vendégek tömegén Novák Katalin családokért felelős miniszter.

Egyről a kettőre jutni

– Dr. Simon Miklós 2001-ben lett Nyírbogát polgármestere, azóta létrejött egy erős, rendkívül okosan takarékoskodó önkormányzat, ami megteremtette a fejlődés feltételeit. Jutott községházára, bölcsődére, óvodára, iskolára, tornacsarnokra, műfüves focipályára, és nem feledkeztek meg az idősekről sem. Kiépült a szennyvízrendszer, rendbe tették a közlekedést, elkészült a tájház és a szabadtéri színpad... Megérkeztek a beruházások, s velük a munkahelyek, de ami még ennél is fontosabb, egyre több lett az olyan ember, aki tudta, hogy ha már lehet, dolgozni kell. Nekünk pedig olyanokra van szükségünk, akik reggel felkelnek, elviszik a gyerekeket óvodába, iskolába, aztán munkához látnak, s nemcsak magukról gondoskodnak, hanem azokról is, akiket rájuk bíztak. Akik nem csupán azt kérdezik, mit tett értük a hazájuk, hanem arra is kíváncsiak, mit tehetnek ők a saját közösségeikért, az országukért.

– A Nyírségben sosem voltak könnyűek a mindennapok, az emberek itt kemény munkával keresték meg a kenyerüket, ám ha hagyták őket dolgozni, egyről a kettőre jutottak. Erre bizonyíték, hogy együtt ünnepelhetjük Nyírbogát várossá válását – tette hozzá Novák Katalin.

Sokakhoz hasonlóan Román Istvánnak is megdobbant a szíve, amikor kiderült, Nyírbogát városi rangot kap.

– Elgondolkodtam, mi lehet ennek az oka. A megfejtés rendkívül egyszerű: a kitüntetés azt üzeni számunkra, hogy van értelme a mindennapi igyekezetnek. A helyiek rengeteget dolgoztak azért, hogy teljesüljön egy régi álmuk és a község városi címet kapjon. A vidéki települések az elmúlt időszakban olyan lehetőségekhez jutottak, amilyenekhez korábban soha. A lehetőségeket azonban nem elég megkapni, jól kell azokkal sáfárkodni, Nyírbogátnak pedig sikerült – mondta a megyei kormánymegbízott.

– Nyírbogát az Árpád korabeli Bogát vezérről kapta a nevét, aki az észak-erdélyi só szállítmányokat biztosította az ország belseje felé. A település azzal is büszkélkedhet, hogy itt található az Alföld legmagasabb pontja, a 183 méter magas Hoportyó. A Nyírségben a termőföld jó része három-négy aranykoronás futóhomok, ám a dolgos helyiek munkájukkal megkötötték és művelés alá vonták a dombokat, akácerdőket, almásokat, dohányt, rozsot és más kultúrnövényeket telepítettek, ami évszázadokig biztosította a megélhetésükhöz szükséges jövedelmet – idézte fel dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

– Ma, a modern korban konzerv- és húsüzemekben, mosószer vagy éppen repülőgép-, autóelektronikai alkatrész gyárakban kell helytállniuk. Az elmúlt évtizedben rengeteget változott itt az élet, a térség lakói tenni akarnak a településükért, Nyírbogát is óriási léptékben fejlődött. S a két évtizeddel korábban megfogalmazott célt, a városi cím megszerzését rengeteg segítséggel most teljesítettük – jelentette ki büszkén a település korábbi polgármestere.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke számos alkalommal járt már Nyírbogáton, de mint azt megjegyezte, eddig talán soha nem élt át olyan emlékezetes, megható pillanatot, mint amilyen a pénteki ünnepség volt.

– Elsődleges tisztem, hogy a szűkebb közösség, Szabolcs-Szatmár-Bereg üdvözletét hozzam legifjabb városunknak, egyben ősi, 700 éves településünknek, mely szervesen hozzátartozik a magyarság egészéhez. Hiszem, hogy igyekeznek a kitüntető címet a térség javára fordítani, és közösen fejlesztjük tovább otthonunkat, a Nyírséget és benne Nyírbogátot.

A város, ahol jó élni

– Nagy tisztelettel vettem át az önkormányzat, a település és a térség valamennyi polgára nevében az oklevelet, mely tanúsítja, hogy Áder János köztársasági elnök 2021. szeptember 1-jével várossá nyilvánította Nyírbogátot, s a kulcsot, mely zárja és őrzi mindazon értékeket, amik az itt élők számára fontosak: hagyományainkat, múltunkat a jövő nemzedékének. Vigyázzon értékeinkre, egyben nyisson a térség minden települése felé, a világ felé, hiszen ma csak így tudunk dinamikusan fejlődni, boldogulni. Azt gondolom, a város kulcsa mindezt jól szimbolizálja – mondta ünnepi beszédében dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester, s kifejtette: továbbra is azon fognak dolgozni, hogy minél jobb, kényelmesebb, harmonikusabb környezetben élhessenek.

– Olyan várost szeretnénk utódainkra hagyni, ahol jó lakni és élni. A most élők a jövő teremtői, de mély tisztelettel gondolunk az őseink, akik generációkon keresztül megtartották ezt a települést nekünk. A ma itt élő szorgalmas, tehetséges, a családjukat építő lakosság a biztosítéka annak, hogy az országgal együtt fejlődik Nyírbogát, és nem marad le a huszonegyedik század kihívásaiban. Köszönettel tartozunk azoknak, akik munkájukkal, segítségükkel hozzájárultak a várossá váláshoz. Ebben nincs kicsi és nagy, erős és gyenge, hiszen nincs ember, aki ne tehetne valamit a szűkebb értelembe vett hazájáért, a szülővárosáért – mutatott rá az ország legifjabb városának vezetője.

A történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték a települést, s annak jelképeit, az oklevelet és a város kulcsát. A rendezvény zárásaként elismeréseket adtak át. A városavató ünnepségen színpadra lépett Buzogány Béla Színháza, műsort adtak a helyi bölcsődések, óvodások, általános iskolások, valamint a Kharisz Brass Együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában