Nyíregyháza

2021.10.01. 17:27

Sétával hívták fel a figyelmet a szűrések fontosságára

Az időben elvégzett szűrővizsgálatok akár életet is menthetnek.

Fotó:

„Együtt lépünk – együtt élünk” címmel szervezett városi sétát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodája, a péntek délutáni rendezvénnyel az időben elvégzett egészségügyi szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet.

A rózsaszín kitűzőkkel és lufikkal „felszerelkezett”, közel ötven fős csoport a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szülészeti tömbjének bejáratánál gyülekezett, ahol dr. Szondi Zita főigazgató köszöntötte először az egybegyűlteket. Elmondta, nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés és az időben elvégzett szűrővizsgálatok fontosságát, ezek az esetek többségében akár életet is menthetnek.

– A megelőzés nem a kórház falain belül kezdődik, hanem otthon. Egyénileg tehetünk legtöbbet az egészségünkért, legyen szó akár a mozgásról, a táplálkozásról vagy éppen a szűrővizsgálatok időbeni elvégzéséről – fogalmazott a figyelemfelhívó városi séta megkezdése előtt dr. Szondi Zita főigazgató.

Dr. Tóth Erzsébet, a nyíregyházi Emlőcentrum vezetője egy komoly problémára hívta fel a figyelmet, mikor azt mondta, a behívottak csupán negyvenhárom százaléka jön el az emlőszűrésekre.

– A centrumunkhoz összesen negyvenezer 45 és 65 év közötti hölgy van beregisztrálva – tette hozzá a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a nők közt a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák.

Korai stádiumban

Kovács Istvánné Maránál huszonhárom éve diagnosztizáltak vastagbélrákot. Az ILCO Egyesület (a szervezet döntően vastagbélrákkal megoperált sztómásokat részesít szakszerű lelki és fizikai utógondozásban, illetve segítenek nekik visszailleszkedni a családba és a társadalomba) elnökével még a séta előtt beszélgettünk.

– A kolonoszkópos vizsgálat után diagnosztizáltak nálam vastagbélrákot, majd egy hónap múlva műtöttek meg. Abban az időszakban nagyon pörgős életet éltem, a családi vállalkozásunkban dolgoztam könyvelőként, a gyerekek egyetemre jártak. Kérdeztem is Bogdán főorvostól, hogy egy hónapot várhatunk-e a műtéttel, mert év végi zárás van a cégnél. Mivel korai stádiumban fedeztük fel a daganatot, ezért nem volt sürgős a beavatkozás, így a főorvos válasza az volt, hogy várhatunk – emlékezett vissza a huszonhárom évvel ezelőtti eseményekre a most 67esztendős Kovács Istvánné Mara, aki hozzátette, az operáció szerencsére jól sikerült, sikerült eltávolítani a daganatot.

– Az én esetemben is az volt a kulcs, hogy időben észrevettük a betegséget, nem alakult ki áttét. A műtét után megkérdezte tőlem a főorvos, lennék-e az akkor még csak öt éve működő ILCO Egyesület elnöke, mert a korábbi vezető elhunyt, engem pedig alkalmasnak talál a feladatra. Egy kis gondolkodási idő után elvállaltam, mert tudtam, hogy a saját példámon keresztül segíthetek az embereknek, mert az én számból valóban hitelesnek hangzik az, hogy milyen fontos a szűrővizsgálat és hogy időben diagnosztizáljuk-e a rákbetegséget – fogalmazott.

Kovács Istvánné Marától azt is megtudtuk, hogy az egyesületnek 250 tagja van, és nagyon jó kapcsolatot ápolnak a kórházzal és a különféle rákszervezetekkel.

– Azt mondom mindenkinek, hogy figyelje magát, figyelje az esetleges tüneteket, és ne sajnálja az időt arra, hogy elmenjen egy szűrővizsgálatra – zárta a beszélgetést az ILCO Egyesület elnöke, majd egy rózsaszín lufival a kezében ő is elindult arra a rövid sétára, ami a Kossuth téren ért véget.

A séta résztvevőit a program megvalósításában közreműködő szervezetek képviselői várták a belvárosban, ahol az érdeklődők különféle prospektusokat és egyéb információs kiadványokat vehettek magukhoz a standoknál és sátraknál.

Legyőzték a rákot

Lanter Gyuláné és Nádasi Andrásné a pénteki sétán a nyíregyházi Ózon klubot képviselték – mindketten legyőzték a rákot. Előbbinek a manduláját támadta meg a halálos kór, utóbbinál pedig emlődaganatot diagnosztizáltak. Mindketten hangsúlyozták, ha nem vették volna náluk időben észre a daganatot, akkor nem biztos, hogy most beszélgetni tudnánk velük.

– Tíz kemoterápiát és harmincöt sugárkezelést vettem fel, az orvosomnak már azt is mondta, hogy álljunk le, mert ennél a halál is jobb. De ha voltak is rosszabb időszakaim, nem adtam fel, és sikerült teljesen meggyógyulnom. Rengeteget segített a családom, a hit, no és persze a hozzáértő és segítőkész orvosok – mondta Lanter Gyuláné, az Ózon klub vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában