Rendezvény

2021.10.01. 13:30

Szakmaközi együttműködés a korai fejlesztésben

Mérföldkövek. Így hívják azokat a fejlődési szakaszokat, amelyeken minden kisgyermeknek át kell esnie.

Fotó: [email protected] +36305431120

A gyerekkor első 6 évének fejlődési üteme (idegrendszeri, mozgás, beszéd) és annak minősége hatással van egész életének alakulására, ezért is fontos, hogy a legkisebb eltéréseket is időben észrevegyék a szülők, valamint azok a szakemberek, akik a gyermekkel az iskolakezdésig találkoznak.

Az időben elindított korai fejlesztéssel a lemaradások behozhatók, nincs még egy olyan életszakasz, mint a kisgyerekkor, amely során gyors ütemű változások érhetőek el a speciális terápiákkal.– A koragyermekkori ellátásban a védőnők, a gyermekorvosok, az óvoda, az iskola és egyéb szociális szervezetek is részt vesznek. Itthon a korai fejlesztés különböző színterein nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő munka folyik, amelyet a szakmai szervezetek közötti még szorosabb együttműködéssel tovább lehet erősíteni. A cél, hogy egyetlen gyerek se maradjon ellátatlanul – így fogalmazták meg a szakemberek pénteken Nyíregyházán annak a projektnek a lényegét, amelynek kedvezményezettje a Magyar Védőnők Szakmai Szervezete volt. A tömörülés küldetésének tartja a védőnői munka színvonalának emelését, hatékonyságának fokozását, valamint összehangolja a különböző szakmai és civil szervezetek munkáját. Hogyan kerül egy ilyen rendezvény Nyíregyházára? A válasz így hangzott: a korai fejlesztésben mintaként szolgál a megyeszékhely. – Nyíregyházán példaértékű programok futnak, jól működő és sokszínű hálózata van a városnak (gyermekorvos, védőnő, bölcsőde, óvoda) és rendszeres a párbeszéd az alapellátásban, a családsegítésben dolgozó szakemberek, valamint az önkormányzat között. Ezen a területen az a legfontosabb, hogy minden gyerek időben ellátáshoz jusson, a szülő ne bolyongjon a rendszerben, tudja, hová kell fordulnia, ha baj van, hogy minél hamarabb elkezdődhessen gyermeke fejlesztő terápiája – summázta a lényeget Várfalvi Marianna a szervezet elnöke. Hozzátette, a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének követése eddig is jól szervezett volt, köszönhetően a kiterjedt védőnői szolgálatnak. Most inkább még arra törekednek, hogy a kisvárosokban és az aprófalvas településeken is szélesítsék a szakmai párbeszédet. A terápiás lehetőségekhez (gyógytorna, beszédfejlesztés, logopédia) pedig mindenütt hozzá kell jutniuk a rászoruló gyerekeknek. Megtudtuk azt is, hogy a 3 millió forintos támogatást élvező projekt Tolna megyében folytatódik, ahol szintén mintaértékű szakmaközi programot dolgoznak ki.

A Nyíregyházi Önkormányzat Egészségügyi és Sport Bizottságának elnöke, a projekt szakértője dr. Rákóczi Ildikó azt emelte ki, miért fontos, hogy a gyermekellátásban dolgozó különböző szakemberek együtt gondolkodjanak ebben a témában, közös platformot alakítsanak ki, hogy a szakmák között még gördülékenyebb lehessen a kommunikáció.

Jászai Menyhért alpolgármester hozzá is fűzte, hogy a korai fejlesztésben résztvevők szoros kapcsolata, a szolgáltatások rendszerezése jobbá, a szülők számára elérhetővé teszi a korai fejlesztést.

– Mint szülő, átérzem azoknak az ijedelmét, akik bármilyen fejlődésbeli elmaradást tapasztalnak a gyereküknél, és hirtelen nem tudják, hová forduljanak. Szerencsére a védőnői szolgálat az első kapu a segítségnyújtásban, s az érintett családokat oda irányítják, ahol segítséget kapnak. Az önkormányzat szeretné támogatni a szervezeteket, amelyek ha összehangolják tevékenységeiket, még sikeresebben működhetnek, egy fontos célért: a gyerekek egészségéért. S, hogy a téma mennyire aktuális, a minap a közgyűlésen megalakítottuk a Fogyatékosságügyi Tanácsot, ahol hasonló feladat, a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakma összefogása vár ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában