Agrometeorológia

2021.10.06. 16:28

Száraz volt a szeptember

A felső rétegekben poros, lejjebb igen keményre száradt talaj az őszi alapművelés során gondot okozott.

KM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, vagy annál kissé hűvösebb és szárazabb szeptembert hagytunk magunk mögött Kelet-Magyarországon – tájékoztatott a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Szolgáltató Központja. Közleményükben azt írják, hogy az első őszi hónapunk derekáig tartott ki az idei nyár, majd jelentősen visszaesett a hőmérséklet.

Az évszakos átlagnál melegebb időszak tizenhatodika táján tetőzött, akkor néhány nap erejéig a napi középérték is 20 fok fölé kúszott. A csillagászati ősz kezdete, a napéjegyenlőség ezúttal meteorológiai értelemben is évszakváltást hozott, a jeles dátum alkalmával sokfelé a 15 fokot sem érte el a nappali legmagasabb hőmérséklet, hajnalra pedig gyakran hűlt 5 fok alá a levegő, a Nyírség egyes körzeteiben akár talaj menti fagyokkal. A harmadik dekád közepére újfent melegedett az idő, többfelé 25 fok fölé emelkedtek a csúcsértékek, de a klimatológiai értelemben vett „nyári napok” után a hónap legvégén ismét 15-20 fok közé mérséklődött a felmelegedés. Az idei tenyész­időszak hőösszegbeni lemaradása a nyár végére sem tűnt el, szeptember utolsó napjaira 50-70 foknappal maradt el a megszokottól, a kukorica és más hőigényes kultúrák 10 Celsius-fok körüli bázishőmérsékletére számítva. A deficit elsősorban a hűvös tavasznak tudható be, de az időnként kifejezetten meleg nyár kánikulai időszakai, valamint a szeptemberben is előforduló hőségnapok ellenére sem értük el a harmincéves átlagot.

Zavartalan betakarítás

Ugyanakkor a hónap bővelkedett napsütésben, így a betakarításra váró gyümölcsök érése, a kukorica optimális környezeti feltételek mellett száradt le, s a jobbára száraz időben a betakarítási munkák is zavartalanul folyhattak. A szárazsággal küzdő körzetekben a gyökgumósok betakarítása, valamint a tarlóápolás és talaj-előkészítés, majd az őszi alapművelés során gondot okozhatott a felső rétegekben poros, lejjebb igen keményre száradt talaj. Szeptember mintegy 20-40 milliméter csapadékkal maradt adósunk az 1991–2010-es átlaghoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában