Nyíregyháza

2021.10.11. 18:24

Szupergyors wifi a hasít a szakképzésben

KO

Fotó: Dodó Ferenc

Országosan 158 ezer diák, Nyíregyházán 6600 tanuló élvezheti a szupergyors wifihálózat- elérést – az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkársága Nyíregyházán zárta a szakképzési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztésének legjelentősebb projektjét. Ahogyan a résztvevők fogalmaztak, a digitalizációban nincs megállás, a hálózatkiépítés egy fontos mérföldkő, ami a rohamléptekkel fejlődő technikai változásokat követi, mert ma már a gazdaságban, a termelésben és az oktatásban is megkerülhetetlen a digitalizáció. A beruházással a szakképzési centrumok iskoláiban a gyors internetelérés már nem csupán álom, hanem valóság, fel kell készíteni a tanulókat a digitális korszak kihívásaira, növelve versenyképességüket a munkaerőpiacon.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz tartozó 10 iskolában összesen 474 wifipontot, s 40 darab úgynevezett hálózati switch-et alakítottak ki. Az eszközbeszerzésekkel, hálózatkiépítéssel együttesen az országosan 4 milliárd forintos beruházásból 120 millió forint a nyíregyházi szakképzésben hasznosult.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, nem véletlenül választották a projekt zárására a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumot, ugyanis ebben az iskolában a diákok, a magas szintű digitális tudásuknak köszönhetően előremutató és példaértékű eredményeket érnek el a robotikában. A helyettes államtitkár úgy véli, volt értelme és van eredménye a szakképzést átalakításának, az elmúlt néhány év tapasztalatai ezt támasztják alá, s bár a folyamat elején sokan kételkedve fogadták vagy nem értették a szakképzési reform egyes lépéseit, ma már mint egy sok darabos puzzle, mindenki fejében összeáll a kép.

Az oktatás tartalmának megújítása, új módszertan kidolgozása volt az első lépés a szakképzés rendszerszintű megújításában, amit az infrastrukturális fejlesztések (korszerű tanműhelyek, digitális tartalmak) követtek, s íme, elérkeztünk egy újabb fontos állomáshoz: az informatikai hálózat, a wifi pontok kiépítéséhez. Sokat köszönhetünk az informatikusainknak, akik a különböző területeken gördülékenyen összedolgoztak és összehangolták az egész rendszert. Azt gondolom, hogy a jövőben a szakképzés még inkább a gazdaságot fogja szolgálni, hiszen látható, hogy minőségi munkaerőre van szükség. A Bánki a közeljövőben bekerülhet egy olyan körbe, ami révén a nyíregyházi technikumi képzés – Debrecen, Győr, Miskolc és Kecskemét után – még magasabb szintre emelkedik, ahol a képzés rugalmasan reagál a munkaerő-piaci kihívásokra, s ahol az intézményfejlesztés nem egy egyszerű épületfelújításról, hanem a legújabb digitális technológiák bevezetéséről szól majd – emelte ki Pölöskei Gáborné.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökhelyettese, Csontos Dávid beszámolójából kiderült, egy év alatt sikerült a sávszélességet bővíteni, országosan 377 ITM-hez tartozó intézményben dolgoztak az informatikusok, 13 ezer vezeték nélküli hozzáférési pontot alakítottak ki, a gyors internetelérés kiépítése az oktatásban európai összehasonlításban is megállja a helyét.

Dr. Vinnai Győző (Fidesz) országgyűlési képviselő a szakképzés átalakítását sikertörténetnek nevezte és nem pusztán a tartalmi és infrastrukturális átalakítások, hanem az ösztöndíj-rendszer bevezetése miatt is, ami szakmaválasztásra motiválja a fiatalokat. Minőségi szakemberekre szükség van – fűzte hozzá, majd kitért a térség foglalkoztatási mutatóira. Nyíregyházán és környékén 4 százalék alatti a munkanélküliség, ami nagyban köszönhető a megyeszékhelyre települő cégeknek. Tiszalök, Tiszavasvári térségében ez a szám valamivel magasabb, de 2010-ben az országos átlagot meghaladó, 20 százalék volt, amit mostanra sikerült 6-7 százalékra mérsékelni ezekben a városokban, s ez nagy eredmény – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere arról beszélt, hogyan kapcsolódnak össze a digitális fejlesztések a megyeszékhelyen, s elmondta, készül a digitális élményközpont, ahol érdekesen és szemléletesen vezetik be a fiatalokat az informatika világába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában