Baktalórántháza

2021.10.04. 07:32

Tábla hirdeti: egykor Baktán is volt bíróság

Km

Az Országos Bírósági Hivatal az idén is meghirdette a „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” elnevezésű pályázatát, melynek keretében a Nyíregyházi Törvényszék Baktalórántháza önkormányzatával együttműködve a napokban emléktáblát helyezett el az egykori Baktalórántházi Járásbíróság épületén. Dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke kiemelte, hogy a hivatal e pályázat kiírásával is támogatja a bíróságok történetiségével és hagyományőrzésével kapcsolatos tevékenységét. Ennek eredményeként emléktáblával tiszteleghetünk elődeink munkássága előtt, megemlékezhetünk arról, hogy egykor Baktalórántházán is működött bíróság. Az épület 1927-ben főszolgabírói hivatal és szolgálati lakás volt. Miután 1948 után a járási tanács új helyre költözött, funkcióját vesztette. A Baktalórántházi Járásbíróság 1952. január 1-jén kezdte meg működését, és 1970. június 30-án zárta be kapuit.

Gyermekház, népkonyha

Nagy Lajos polgármester elmondta: a bíróság megszűnése után az épület óvoda, később a Határon Túli Magyarok Regionális Oktatási Központja volt. Jelenleg a szociális ellátások igazgatási központjának ad otthont, gyermekvédelmi központként és gyermekházként, s népkonyhaként működik.

A bíróság történetét az érdeklődők részletesen is megismerhették abból a kiadványból, amit a helyszínen vehettek át. Km

Borítókép: Nagy Lajos polgármester és dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke | Fotó: Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában