Szorgalmatos

2021.10.17. 11:30

Távol, de a szívben közel

A polgármesterek bíznak abban, az együttműködés nem csak papírlapon marad.

MML

Péter Dávid (elöl) és Fülöp Adrián Máté az aláíráskor | Fotó: önkormányzat

Testvértelepülési megállapodás született az erdélyi Csíkmadaras és Szorgalmatos között a közelmúltban. Az együttműködési szerződést a határon túli településen írta alá a két polgármester.

Mint Péter Dávid, az erdélyi község polgármestere kiemelte, ebben a korban, amikor ennyire elszigetelődnek, elidegenednek egymástól az emberek, a testvértelepülési együttműködésre mutatott szándék valódi érték, amire örömmel és nagy bizalommal mondanak igent.

Politikusok az ünnepségen

Nem sok testvértelepülési szerződés aláírói mondhatják el azt, hogy a szignózáskor országgyűlési képviselők is jelen voltak. Márpedig Csíkmadarason így történt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből ugyanis éppen akkor egy harmincfős küldöttség volt erdélyi körúton, s a delegáció tagja volt többek között három honatya, dr. Tilki Attila, dr. Seszták Miklós és dr. Vinnai Győző is.

Erdélyi politikusok is megtisztelték az ünnepséget, ott volt Tánczos Barna miniszter, Vincze Loránt európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba megyei tanácselnök. Mindhárman üdvözölték a testvértelepülési kapcsolat megszületését, s gyümölcsöző együttműködést kívántak az elkövetkező évekre.

Péter Dávid (elöl) és Fülöp Adrián Máté az aláíráskor | Fotó: önkormányzat

Szorgalmatos vezetőjét arról kérdeztük meg, miért éppen Csíkmadarasra esett a választás, s mit vár a testvértelepülési szerződéstől.

Több település neve is felvetődött, végül Csíkmadaras mellett döntöttünk. Olyan községet kerestünk, ahol valóban segíthetjük és erősíthetjük a magyar–magyar összetartozást – mondta Fülöp Adrián Máté polgármester. – Csíkmadaras Hargita megyében, Erdély szívében van, gyönyörű környezetben. A polgármestere szinte velem egyidős, segítőkész, roppant rugalmas ember.

Tervezik a cserediákprogramot

– Bízom abban, az együttműködés nemcsak papírlapon működik majd, hanem valóban élő kapcsolat lesz a két község között. Szeretném, ha jövőre a szorgalmatosi emberek is megismerkedhetnének az erdélyi faluval. Az év elején felmérjük majd az igényeket, s megszervezzük az utazást. Tervezzük a cserediákprogram elindítását is. A szorgalmatosi diákok jutalomból utazhatnának ki az ezeréves határokhoz, talán ezzel is ösztönözzük a többieket a jó eredmények elérésére. Hosszú távban gondolkodom, hiszen gyönyörű az erdélyi település, stabilan működik az ottani önkormányzat, és nagyon jó emberek élnek Csíkmadarason.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában