Nyíregyháza

2021.10.14. 13:52

Teljesebb élet a sporton keresztül

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyein lehetőséget kapnak a mozgásra az értelmi fogyatékossággal élők.

Szakmai fórumra hívta a megyeszékhelyen, és annak környékén dolgozó gyógypedagógusokat, valamint a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakembereket a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ). A rendezvényen, aminek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Május 1. téren található telephelye adott otthont, a részt vevők megismerkedhettek a Speciális Olimpia Mozgalommal, az MSOSZ keretein belüli sportolási lehetőségekkel, és azzal, hogyan lehet bekapcsolódni az országos vérkeringésbe, azaz miként lehet az MSOSZ tagszervezetévé válni.

A fórumon Wiesnerné Oravecz Éva, az MSOSZ társelnöke elmondta: a Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washingtonban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, melynek küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő embereknek egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpiai Mozgalom alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek, megfelelő segítséggel, tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

– Jelenleg az országban közel kétezer igazolt sportolónk van, évente száz versenyt rendezünk a huszonegy sportágban, többek közt judóban, úszásban, floorballban vagy éppen a kézilabdában. Utóbbi esetében egyesített versenyrendszerünk van, azaz együtt sportolnak az épek és az értelmi fogyatékosok – foglalta össze az MSOSZ társelnöke.

Pázmány Viktória, az MSOSZ elnökségi tagja, nyíregyházi gyógypedagógus a szervezet Kölyök Sportoló Programjáról – ide várják az új szervezetek jelentkezését –, a Családi Programról, a Mozgásélmény Sportnapról, a „Szállj be te is” projektről, valamint az Ifjúsági Programról is beszélt, majd a sportolókat képviselő MSOSZ elnökségi tag, Horváth Gyula tartott előadást. A judo térhódításáról Juhász József, az MSOSZ judo szakágának vezetője mesélt a jelenlévőknek, a szövetség kiváló judosai közül pedig hárman – a Világjátékok-aranyérmes Kovács Ádám, a Világjátékok-ezüstérmes Kovács Mihály, valamint a tehetséges Krizonics Ádám – látványos gyakorlatokat mutattak be a tatamin.

A csütörtöki fórumon részt vett Mócsán Katalin, a nyíregyházi Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nevelőtanára is, akinek vezetésével szeptember közepe óta készülnek az intézmény diákjai az MSOSZ és a Magyar Kézilabda Szövetség egyesített versenysorozatára. – Heti kétszer negyvenöt percet tudunk gyakorolni a tornatermünkben – köszönjük az intézmény vezetésének támogatását, és a Rejtett Kincsek Down Egyesület szakmai és anyagi segítségét, hisz a nevük alatt indulunk az országos versenyben – árulta el lapunknak Mócsán Katalin.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület 2015 óta tagja a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek és elkötelezett a fogyatékossággal élők sportoltatása mellett. Az egyesület sporttal kapcsolatos tevékenysége jelenleg három területet ölel fel. A Csodasportoló program 3-9 éves közötti gyerekeknek szól, célja a játékos testmozgás mellett, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek minél korábban elkezdjenek sportolni. Az úszócsapatba tucatnyi Down-szindrómás és más fogyatékossággal élő fiatal tartozik, ők rendszeresen vesznek részt MSOSZ megmérettetésein.

– Szeptemberben indította az egyesület az inkluzív kézilabda edzéseket Nyíregyházán. Több sikeres úszóverseny tapasztalatai alapján mondhatom, hogy sportolóinknak hatalmas élmény, amikor egy-egy megmérettetésen érmet, vagy bármilyen elismerést kapnak, ezért különösen fontosnak tartjuk a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tevékenységét – mondta lapunknak Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, aki hozzátette: kézilabda-csapatukkal jelenleg a november 6-ai tatai versenyre készülnek, ez lesz a srácok első ilyen jellegű megmérettetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában