Vásárosnamény

2021.10.17. 07:00

Újragondolták a közös munkát

Az egyetemi hallgatókat a duális képzés keretében egész évben fogadja az erdészeti cég.

MML

Dr. Stündl László dékán és dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató a szerződés aláírása után | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Vásárosnaményban nemrég, a vadásznapi ünnepség részeként a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt. a hazai erdő-, vad- és tájgazdálkodás fejlesztése érdekében. A közös munka nem új keletű, hiszen közel három évtizede van szakmai együttműködés az egyetem és az állami cég között, s az eddigi kapcsolatokat szeretnék tovább bővíteni.

Megváltozott a struktúra

A megállapodás keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kara kihelyezett erdészeti és vadgazdálkodási tanszéket működtet. Az együttműködés elősegíti új tudományos eredmények létrehozását, azok bevezetését az egyetemi oktatásba, valamint gyakorlati hasznosítását.

A szerződést dr. Stündl László, a kar dékánja és dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója írta alá. A dokumentum aláírása után szerkesztőségünk dr. Szalacsi Árpád vezérigazgatót kérdezte meg az együttműködés részleteiről.

Dr. Stündl László dékán és dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató a szerződés aláírása után | Fotó: Sipeki Péter

– A térség legnagyobb erdőgazdálkodója-vadgazdálkodója a Nyírerdő Zrt., az egyetem pedig az ország egyik legrégebbi oktatási intézménye, a térségben pedig szintén a legnagyobb. A két szervezet már több évtizede szoros kapcsolatban áll egymással, azonban megváltozott az egyetemi struktúra, hiszen alapítványi fenntartásban működik tovább, s ennek megfelelően kellett most egy újragondolt együttműködési szerződést készítenünk – magyarázta a szakember.

Vadgazdamérnök, közgazdász

– Új típusú és egyre népszerűbb módszer a duális képzés, amitől eddig egy kicsit ódzkodtunk, de belátjuk, szükség van olyan hallgatókra, akiket már a tanulmányaik során megismerünk.

– A fiatalokat nemcsak a nyári gyakorlatokon fogadjuk, hanem a duális képzés keretében egész évben, s bízom benne, hogy jó szakemberekké válnak a nálunk eltöltött időszak során. A duális képzés elsősorban a vadgazdamérnökökre vonatkozik, de az erdészeti részvénytársaságnál közgazdasági szakemberekre is szükség van, így szeretnénk majd fogadni egy-két közgazdászhallgatót is.

– Tudunk foglalkoztatni a vendéglátás területén is egyetemi hallgatót, valamint olyan fiatalt, aki természetvédelmi képzést kap. A vadgazdamérnököket elsősorban a gúthi és a halápi–bagaméri igazgatóságnál tudjuk elhelyezni, de a lónyai területünkön is volt mostanában debreceni hallgató – tette hozzá dr. Szalacsi Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában