Újfehértó

2021.10.24. 20:00

ZEMA-ékszerek a Dubaji Világkiállításon

Hosszú utat tettek meg a különleges ékszerek Újfehértóról Dubajig.

LTL

A Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon | Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Világkiállításokat 1851 óta rendeznek. Az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után ez a földgolyó harmadik legfőbb gazdasági-kulturális eseménye. Mindig az a törekvés, hogy rengeteg program mellett bemutatják az új technológiai fejlesztéseket, a gasztronómiai újításokat, koncertek, kiállítások és work­shopok kíséretében.

A ZEMA egy mozaikszó

A Dubaji Világkiállítást eredetileg – miként a tokiói nyári olimpiát – tavaly tartották volna meg, ám a koronavírus-járványhelyzet miatt ez meghiúsult. Az új időpontot betartva október elsején nyitotta meg a kapuit az Expo 2020 Dubai. A Magyar Pavilon tematikája elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

A Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon | Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, a csengeri kötődésű Csernyus Lőrinc tervezte, majd 17 magyar ács állította össze hónapokon keresztül. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz. A világkiállítás mintegy 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat 2022 március végéig az Egyesült Arab Emírségekben.

A Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a ZEMA-ékszert. Ez egy mozaikszó: három gyermekük, Zsófi, Eszter és Máté keresztnevének kezdőbetűiből, a végén az A pedig apa és anya. A magyar standnál lévő hostessek egyenruháján egyetlen kiegészítőként a ZEMA-ékszer látható.

Szárnyalhatott a kreativitás

– A mai kornak megfelelő, az általános design irányát követő és az arab térséghez igazodó egyenruhák születtek. Cégünknek ezzel a stílussal és a magyar stand koncepciójával harmonizáló ékszerkollekciót kellett létrehozni, mely egyszerre exkluzív és elegáns, letisztult, de mégis információt hordozó – reagált érdeklődésünkre Papp Erzsébet designer, a ZEMA kreatív igazgatója.

Arany és türkiz színek, modern, művészi ékszerek | Fotó: ZEMA

– A Makovecz-jellegű pavilon fő koncepciója Magyarország természetes, ásvány- és gyógyvizeire asszociál. A ZEMA is ezt a gondolatsort követte, azaz egységet alkotva illeszkedik a ruhához és a koncepcióhoz. A saját eszközeivel önálló, modern, művészi darabokat hozott létre: az arany és a türkiz színek a hölgyek, míg a platina elsősorban a férfiak ZEMA kiegészítőjében van jelen – közölte Papp Erzsébet.

– A ZEMA dubaji ékszerkollekciójának tervezése örömteli és különleges feladat volt. Noha sok feltételnek kellett megfelelni, szabadon szárnyalhatott az alkotói kreativitás. A fogadtatása a következő hat hónapban derül ki, de már most sok kedvező visszajelzés érkezett – többek között a felhasználók részéről is.

Gulyásleves és madártej

– Csaknem tízezren látogattak el a nyitás utáni első napokban a Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonjába – mondta el a közmédiának kedden Dubajban Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pavilon Magyarország ásvány-, gyógy- és termálvizeit mutatja be. Pintér Károly executive chef, a pavilon konyhájának vezetője megjegyezte, hogy kihívást jelentett a magyar konyha ízeinek előállításához megfelelő hozzávalók beszerzése, de sikerült olyan menüsort összeállítani, amely híven tükrözi a magyar gasztronómiát. Szerepel az étlapon gulyásleves, madártej, rigójancsi, töltött káposzta és kacsacomb is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában