Nyíregyházi Állatpark

2021.11.15. 15:28

20 év után sikeres szaporulat!

20 év várakozás után a Nyíregyházi Állatpark ezüstös szarvascsőrű madár tenyész párja sikeresen neveli fiókáit.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A szarvascsőrű madár-félék nevüket, csőrük nagy és ívelt, szarv szerű szaruképződményéről kapták. Az ezüstös orrszarvúmadár vagy ezüstös szarvascsőrű (Bycanistes brevis) Afrikában őshonos és a Nyíregyházi Állatpark már 20 éve tartja a madárritkaságot. Zárt tartási körülmények között nagyon nehezen szaporodnak, a park munkatársai is 2 évtizede vártak erre a szaporulatra.

A különleges külsővel megáldott madarakra érdekes utódgondozás jellemző. A monogám pár a tojásrakáshoz először egy megfelelő nagyságú odút keres, melybe a tojó betelepszik. A hím elkezdi sárral betapasztani az odú nyílását, egészen addig amíg csak egy kis nyílás marad, ahol a táplálékot be tudja adni.

A tojó 2 tojást rak, melyen 45 napig kotlik. A kikelt fiókák még 60 napig az odúban maradnak, majd a tojó a csőrével feltöri a megkeményedett sárfalat. A hím mindeközben naponta akár 24 alkalommal – táplálékot szállít családjának.

A Nyíregyházi Állatpark ezüstös szarvascsőrű madárfiókái a napokban elhagyták az odút és már a röpdékben próbálgatják szárnyaikat.

A park vezető madárgondozója Lukács Gábor több ízben, több héten keresztül figyelemmel kísérte a kicsik növekedését

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában