Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.22. 16:42

70 éve szentelték fel a balsai templomot

A lelkész ezermester tehetsége sok nehéz munkát könnyített meg, és tett olcsóbbá.

Halászi Iski Ildikó

A település református híveinek mindig fontos volt a templom | Fotó: egyház

Valamivel több mint hetven éve, 1951. október 28-án szentelték fel a balsai református gyülekezet templomát. Az előző templom 1826–1836 között épült, ám 1836-ban tűzvész pusztította el a hozzá tartozó parókiával együtt. A helyreállítása után, 1868 augusztusában ugyancsak tűzvész áldozata lett mindkét épület. Sajnálatos módon velük együtt pusztultak a gyülekezet anyakönyvei és az iratai is.

1885-ben késő barokk stílusban építették újjá, azonban a hívek ebben a formájában sem használhatták sokáig, ugyanis 1944. november 1-jén, a II. világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották a tiszai híddal és a görögkatolikus templom tornyával együtt.

A lelkész vállán pihent

Keresztúry Sándor, a balsai gyülekezet kedves lelkésze 1944 tavaszán, 40 évnyi szolgálat után elhunyt. Helyére Körtvélyessy Lászlót hívták meg a hívek, aki tehetségével már Keresztúry nagytisztelendő úr ideje alatt, 1939 és 1940 között mint segédlelkész támogatta a gyülekezetet. A Balsára érkező lelkész 1940–44 között Tildy Zoltán segédlelkészeként is tevékenykedett Szeghalmon.

A település református híveinek mindig fontos volt a templom | Fotó: egyház

Megpróbáltatásokkal teli szolgálatának jeles bizonyítéka, hogy alig volt módja épségben levő templomban hirdetni az Úr igéjét, hiszen kinevezése után két hónappal harci cselekmények helyszíne lett a tiszai település. A későbbiekben a lelkész vállán „pihent” a templom újjáépítésének egész folyamata, hiszen nemcsak saját maga tervezte az építményt, de tevőlegesen is részt vett benne.

A hívek részéről is nagy volt a lelkesedés, a válságos idők teremtette nehézkes anyagi helyzet ellenére is. Az elkövetkezendő másfél év leforgása alatt a szorgos gyülekezet tisztogatta, bontogatta a szerencsétlenül járt templom köveit, melyet az új kijelölt helyre, a község központjába is maguk szállítottak el. Körtvélyessy László látva a gyülekezet szűkös anyagi helyzetét, Tildy Zoltán köztársasági elnökhöz fordult segítségért. 1948 tavaszától az alig 500 lelket számláló gyülekezet tizenkét munkacsoportba osztva, odaadó lelkesedéssel munkálkodott három éven keresztül.

Nemsokára megérkezett a lelkészhez a dr. Nagy Miklós protestáns államtitkártól Tildy Zoltán által közvetített távirat, mely így szólt: „A transmisszió hajtókereke már leállott, de a kis kerekek még mozognak. Így sikerült a százezer kiutalt forintot a mai napon feladnom a rendelkezés szerint az egyházkerület pénztárába, ahonnan munka haladtával a pénzt felvehetitek.” Ez a pénzbeli segítség hatalmas lendületet adott az építkezésnek.

Megsokszorozott erővel

A lelkész ezermester tehetsége sok nehéz munkát könnyített meg, és tett olcsóbbá, mint például a fafaragást, hangszerkészítést. Az ügyes asszonykezek pedig hófehérre meszelték a falakat, illetve művészi terítőket készítettek a szószékre, valamint az úrasztalára. Ezek a fehér alapon piros, fekete keresztszemes hímzéssel varrt remekművek sajnos ma már nem tekinthetők meg.

Az átmentett orgonát is beépítették, amit szintén a lelkész újított fel, és szerelt be. Az Úrtól kapott megsokszorozott erő segítségével munkálkodó lelkész és gyülekezete végül 1951. október 28-án Istennek hálát adva szentelte fel a templomot. Még abban az évben a református egyház hivatalos lapja is méltatta Körtvélyessy László templom­építő, -tervező és -kivitelező tehetségét.

Imádkozom érte

A nagytiszteletű úr halálát követően Fehér János, Pótor László, Szabó Gyula és felesége, Szabóné Nagy Andrea szolgálták és hirdették Isten igéjét a balsai református gyülekezetnek, napjainkban pedig Veres Péter és felesége, Veresné Szűcs Judit látják el a hívek lelkigondozását.

Szeretném Körtvélyessy László nagytiszteletű úr szavaival zárni gondolataimat: „Bármilyen nehéz is a mostani helyzet, hiszem és imádkozom érte, hogy hitvalló őseink példáját követve, akik Magyarország történelmének minden idejében megtalálták az utat és minden erejükkel és tehetségükkel a magyar hazáért munkálkodnak – ma is követőkre találnak. Ámen.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában