Érpatak

2021.11.08. 11:30

A textilipartól a minőségi pálinkafőzésig

Három évtizedes munkássága elismeréseképpen életműdíjat vehetett át a napokban Papp József.

MML

Papp József az elismeréssel | Fotó: Csáki Alexandra

Az újfehértói textilipari szakközépiskola diákjaként nemigen gondolta volna Papp József, hogy több évtized múlva megkapja a Pálinka Nemzeti Tanács életműdíját. Márpedig így történt, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonos ügyvezetője a rangos elismerést a napokban vehette át az Országház épületében az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén.

Mint a magyar népmesék hősének, neki is számtalan nehézséggel, buktatóval kellett szembenéznie élete és munkássága során, azonban kitartással, végtelen szorgalommal, akaraterővel, s olykor leleményességgel sikerült úrrá lennie a gondokon, s ha apránként is, lépésről lépésre, de sikerült elérnie, illetve megvalósítania mindazt, amit korábban eltervezett.

Több évtized elismerése

A Pálinka Életműdíj apropóján beszélgettünk a szakemberrel, aki először az érzéseit osztotta meg szerkesztőségünkkel.

– Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy már 57 évesen megkaptam a Pálinka Nemzeti Tanácstól ezt a rangos díjat. Azt jelzi a számomra, hogy elismerik mindazt a munkát, amit a minőségi pálinka előállítása és népszerűsítése érdekében végeztem. Azt is jelenti továbbá az elismerés, hogy érdemes volt évtizedeken keresztül fáradhatatlanul ötletelnem, szervezkednem, s ha netán be is csukódott előttem egy ajtó, akkor addig kopogtattam egy másikon, míg be nem engedtek – összegezte dióhéjban a sok-sok év munkáját Papp József, aki a középiskolai évek után az Újpesti Gyapjúszövőgyár újfehértói üzemében dolgozott raktárvezetőként, majd a helyi Vörös Hajnal Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben lett terményforgalmi vezetőraktáros.

A fordulópont akkor volt az életében, amikor elhelyezkedett sógora, Kecskés Gyula Zsindelyestanyán működő magántulajdonú pálinkafőzdéjében. Bérfőzetéssel foglalkoztak, csakhogy 1990. szeptember 25-én megkapták az engedélyt minőségi pálinka előállítására, palackozására, forgalmazására.

Fontos a márkanév a piacon

– Nem tagadom, kezdetben a főzde számomra megélhetési forrást jelentett, hiszen fizetni kellett a lakáskölcsön törlesztőrészletét. Kerestük a lehetőségeket, igyekeztünk megvalósítani a sógorom ötleteit, kezdetben féldecis üvegekbe palackoztuk a pálinkát. Bátornak, vakmerőnek kellett lennünk, hogy megtaláljuk helyünket a piacon – emlékezett vissza a kezdetekre Papp József.

Papp József az elismeréssel | Fotó: Csáki Alexandra

– A szemléletem 2000 körül változott meg. Én lettem ugyanis a családi vállalkozás vezetője, rám hárult minden, enyém lett a felelősség, s ez éppen úgy vonatkozott a vállalkozásra, mint a nálunk dolgozó munkatársakra. Szerencsére a sógórnőm és a feleségem biztos hátteret jelentettek, segítettek, támogattak, elfogadták és megértették a sokszor őrültségnek tűnő ötleteimet is. Az ezredforduló környékén úgy éreztem, lesz valamilyen jelentős áttörés a minőségi pálinkával kapcsolatban, és ezért szakmai utakon vettem részt. Jártam Ausztriában és Svájcban, s a kollégáim is elutaztak külföldre tapasztalatszerzés céljából.

Papp József életében és munkájában sorsdöntőnek bizonyult 2001-ben az a kecskeméti konferencia, amelyen az eredetvédett pálinkákról volt szó. Akkor már eredetvédettséggel büszkélkedhetett szűkebb hazájából a szabolcsi almapálinka és a szatmári szilvapálinka, s a hazafelé tartó úton végig azon gondolkodott, vajon az újfehértói fürtös meggyből lehet-e pálinkát főzni, s ha igen, akkor hogyan lehetne ebbe az „elit társaságba” bevezetni.

– Az ötletemet felvetettem a két híres újfehértói növénynemesítőnek, dr. Pethő Ferencnek és dr. Szabó Tibornak, akik partnerek voltak az együtt gondolkodásban, s 2004-ben a Foodapestre már be is neveztük a fürtös meggy­ből készített pálinkát, ami kisüsti kategóriában első díjat nyert, továbbá újdonságdíjat is kapott – folytatta a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa.

– Akkor rászántam egy napot, s végignéztem a külföldi standokat, hogy mi mindent tanulhatnék tőlük. Beszélgetni nem tudtam senkivel sem, mert a nyelvtanulás kimaradt az életemből. Ezt mind a mai napig nagyon bánom, mint azt is, hogy nincsen szakirányú főiskolai-egyetemi végzettségem sem. A külföldi standokat végignézve azonban rádöbbentem arra, hogy kell egy márkanév, mert csak úgy lehet jelen lenni a hazai és a nemzetközi piacon. Törtük rajta a fejünket, és egy vasárnapi ebédnél megszületett a Zsindelyes név. A termékeink 2005-ben már így jelentek meg, s erre a névre fűztük fel a marketinget.

– Természetesen sokat kellett nekem is tanulnom, de szerencsére voltak olyan szaktekintélyek, akikre felnézhettem, s akik segítettek is. A teljesség igénye nélkül hadd említsem meg Piros Lászlót, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkárát, Szilágyi Lászlót, a Várda-Drink Zrt. vezérigazgatóját, s még három neves pálinkafőzde-tulajdonost, Békési Zoltánt, Bolyhos Lászlót és Vértes Tibort.

Újabb és újabb tervek, ötletek

Papp József nemcsak a minőségi pálinka gyártását és népszerűsítését vállalta fel, hanem küldetésének érezte azt is, hogy a gyümölcsnek és a belőle készített nedűnek is megbecsülést, eredetvédelmet szerezzen. Igaz, mindez fordítva sikerült, ugyanis az újfehértói meggypálinka 2007 októberében kapott magyarországi, 2014 októberében európai földrajzi oltalmat, az újfehértói meggy pedig pár évvel később, 2017 márciusában lett hazánkban eredetvédett gyümölcs, míg Európában 2021 februárjában.

Az életműdíj nem jelenti azt, hogy Papp József leáll az álmodozással, a tervezéssel. Az elismerés tovább ösztönzi, tovább motiválja arra, hogy újabb és újabb ötleteket valósítson meg a térség, a ,,Fürtös régió” fejlesztése érdekében. Egy olyan manufaktúrát szeretne létrehozni, ahol közel húsz termék készülne az immár oltalom alatt álló gyümölcsből. Ezeket a termékeket termelői piacon és online értékesítenék, illetve a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány által működtetett Zsindelyes Cottage idegenforgalmi központ számára gyártanák a különlegességeket.

– Úgy gondolom, a manufaktúra egy olyan lehetőség, amit ki kell használnunk. Azt szeretném, hogy turisztikai attrakció is legyen egyben, a vendégek üvegfalon keresztül követhetnék a különböző termékek gyártását. Régóta dédelgetett vágyunk az állatsimogató létrehozása is, s ha megvalósul, akkor azzal lenne kerek az idegenforgalmi attrakció – tette hozzá az alapítvány elnöki tisztét is betöltő szakember, aki a közéletből továbbra is kiveszi a részét: a Magyar Pálinka Lovagrend delegáltjaként tudásával és több évtizedes tapasztalatával segíti a Pálinka Nemzeti Tanács munkáját.

Együtt az unokákkal

Megvalósítandó álmok, tervek, ötletek tehát mindig vannak, állandóan töri a fejét valami újdonságon az életműdíjas vállalkozó. De vajon mi jelenti számára a pihenést, a kikapcsolódást?

– Több évtizeden keresztül a barátaimmal hetente kétszer fociztam, de ötven év felett már más mozgásformát kerestem. Igaz, az én kis gyümölcsösöm, a száz meggyfa gondozása is követel mozgást, de ugyanakkor pihentet és ki is kapcsol. Az utóbbi években az igazi felfrissülést a kerékpározás jelenti a számomra. Magyarország több táját is bejártam kerékpárral, bicikliztem például a Dunakanyarban, a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál. Az igazi kikapcsolódást azonban a végére hagytam: két gyönyörű unoka teszi teljessé az életemet, a 6 esztendős Panka és az egyéves Izabella. Ha velük vagyok, akkor elfelejtem a főzdét, a terveket, a munkát, a társaságukban teljesen feltöltődöm, újabb impulzusokat, energiákat kapok tőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában