Nyíregyháza

2021.11.30. 14:00

Advent idején megnyílnak a szívek

„Próbáljunk meg odafordulni és segíteni másokon.”

KO

Advent első vasárnapján felgyulladtak a fények, Nyíregyházán a Cantemus Kórus karácsonyi dallamokkal csalogatta a közönséget a városháza előtti színpadhoz, ahol ökumenikus istentisztelettel kezdődött el a karácsonyt előkészítő időszak. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, mely annyit jelent: az Úr érkezése. Várakozunk heteken át azért, hogy a karácsony titka megérlelődjön bennünk.

A történelmi egyházak közös istentiszteletén mély és időszerű gondolatokat idézett Pilinszky Jánostól a nyíregyházi evangélikus esperes Zsarnai Krisztián. A száz éve született költő verseiben meghatározó szerepet töltött be istenhite. Pilinszky A várakozás szentsége című írásából hangzottak el sorok: „Az adventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk… Advent idején mi arra várakozunk és az után vágyhatunk: ami megtörtént, és akit kétezer esztendeje jól-rosszul a kezünk között tartunk. Vágyódunk utána és várakozunk rá, azzal, hogy Isten beleszületett az időbe, módunkban áll kiemelkedni az időből… Az adventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás...”

– E sorok rámutatnak arra, hogy advent idején tekintetünket valóban az érkező, az embert bűneiből megváltó, megszabadító Jézus Krisztusra szegezzük, aki testté lett értünk – mondta az esperes, és azzal folytatta, hogy advent fel akar rázni bennünket. Ébreszteni, riadót akar fújni Isten az adventben is, hogy erre az időszakra ne a külsőségek előkészítésével, hanem a szívünk, az életünk rendbetételével várjuk, s majd fogadjuk az érkező Jézust.

A másik szemébe nézni...

Szocska A. Ábel görögkatolikus megyés püspök Pál apostol Galatákhoz írt leveléből idézett: „De amikor elérkezett az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve.”

– A Szentírás tanúsága szerint eljött hozzánk Isten fia, hogy megvigasztalja a szegényeket és a gazdagokat egyaránt. Ahogyan a karácsonyi történetben látjuk, Jézus köszöntésére szegények és gazdagok egyaránt érkeztek… A mi adventi várakozásunkban csak akkor „találkozunk Krisztussal”, ha tudatosan készülünk rá: imádsággal, szentírásolvasással, böjttel és jó cselekedettel – mondta a püspök és kiemelte, ne feledkezzünk meg az elesettekről, a rászorulókról.

– Ebben a járványos időszakban annyi baj, nehézség érte az embereket. Nyíljon meg a szívünk, próbáljunk odafordulni és segíteni másokon, biztosan találunk olyan gyermeket, aki család vagy szülő nélkül nevelkedik, és ajándékozhatunk neki valamit, személyesen adjuk át az ajándékot, mert mindennél többet ér szemében felfedezni a kisded Jézus tekintetét. S ne feledkezzünk meg a betegeket gyógyító orvosokról sem, az idősekről sem, mindazokról, akik rászorulnak egy jó szóra. Ha így készülünk, mi is „megláthatjuk a kis Jézust” – zárta gondolatait Szocska A. Ábel

Az adventi koszorút Csordás Gábor római katolikus plébános áldotta meg. – Az adventi koszorú az örökzöld díszítésével az örök életet, a halál legyőzését jelképezi, a gyertya a fényt, ami elűzi a sötétséget. Így nézzünk a koszorúra otthon, és áhítattal gyújtsuk meg rajta a gyertyát vasárnaponként karácsonyig – mondta és az Úr áldását kérte a város adventi koszorújára. Dr. Gaál Sándor református esperes arról beszélt, Isten elküldte fiát, aki a mi kapaszkodónk, aki a mai zűrzavaros világban eligazít bennünket.

 

Vigyázzanak egymásra!

Dr. Kovács Ferenc polgármester adventi köszöntőjében arra kért mindenkit, készüljön lélekben és várakozzon, ugyanakkor mindannyian vigyázzunk is egymásra.

– Ilyenkor lelassulunk egy kicsit, és jobban figyelünk a másikra. Az elmúlt másfél év erőpróba elé állított bennünket, de a város közössége jelesre vizsgázott ebben az időszakban is. Cégek, szervezetek, magánszemélyek fogtak össze, és számíthattak egymásra az emberek.

A hit, a remény, az öröm és a szeretet teljesedjen ki és határozza meg munkájukat ebben az időszakban, teljesedjen ki tevékenységükben és az életükben is – kívánta a polgármester. Az ünnepi nyitányon elhangzott az is, sokak örömére az idén megrendezhették a karácsonyi vásárt, valamint ételt is osztanak a forgatagban.

Borítókép: Ökumenikus istentisztelet nyitotta meg az adventi ünnepet | Fotó: Szarka Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában