Mándok

2021.11.09. 15:52

Ahol a lelkek otthonra találnak – Felkerült a koszorú a mándoki óvoda tetejére (fotók, videó)

A volt református iskola helyén épül a Mándoki Csillagvirág Református Óvoda.

Fotó: Jernei Gábor

Felkerült a koszorú a mándoki óvoda tetejére

Hálaadó istentisztelettel egybekötött bokrétaünnepet tartottak Mándokon abból az alkalomból, hogy a Mándoki Csillagvirág Református Óvoda és Bölcsőde építkezése eljutott a legmagasabb pontjára. Ezt megünneplendő évszázados hagyomány szerint az épület tetején egy koszorút helyeztek el.

Az istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke elmondta, a református egyház óvodaprogramjában a Tiszántúli Református Egyházkerületben 23 óvodát újítanak fel vagy építenek meg. Ebből kettőt megvásárolt az egyház az önkormányzatoktól, több intézményt már átadtak, a többi épül vagy a tervezés szakaszában van. A mándoki óvodát közel 470 millió forintból építik meg és várhatóan jövő szeptemberben belakhatják a gyerekek.

– Nem szoktunk hálaadó istentiszteletet tartani kedden 11 órakor – mondta igehirdetésében dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

– Ezekben a percekben azonban azt ünnepeljük, hogy a mándoki református óvoda szemmel láthatóan épül, elért a legmagasabb pontjáig. Amikor erre az alkalomra készültem, a 84. zsoltár került a kezembe. Tudom fejből, mégis most találtam a zsoltárban egy látszólag jelentéktelen mondatot, ami itt most nekünk rettenetesen fontos. Ez pedig így hangzik: A veréb is talál házat és a fecske is fészket magának, ahová fiókáit helyezze oltáraidnál. Ez nagyon is illik erre a napra, hiszen ma azt ünnepeljük, hogy a gyülekezetünk fiókáinak építkezünk.

– Mindannyiunknak megvan a maga hajléka, de szeretnénk fiainkat, lányainkat az Isten házába is elvinni. A 3 és 6 év közötti életszakaszban a legfogékonyabbak a gyerekeink. Ami ekkor a lelkükbe kerül, az örökre megmarad, és felnőttkorban gyakran visszaköszön. Amit azonban ekkor elmulasztunk nekik megadni, az később már szinte pótolhatatlan. Az óvodások, ha majd átjönnek az utca túloldaláról az óvónénikkel a templomba imádkozni, készülni valamely ünnepre, szolgálatra, akkor megtapasztalhatják, hogy Isten házában a lelkük otthonra talál Hiszen kell mindannyiunknak egy hely, ahol igazán önmagunk lehetünk, ahol kiadhatjuk magunkból legbelsőbb titkainkat, a befelé hulló könnyeinket, túláradó örömünket. Ez a hely pedig a gyülekezetünk temploma. Néhány hónap múlva az óvodában egy új szent helyet avatunk, ahol a gyermekeink lelke otthonra talál.

Segítenek az egyháznak

Kozma Zsolt, a mándoki református gyülekezet lelkipásztora elmondta, a volt református iskola helyén épül a Mándoki Csillagvirág Református Óvoda.

– Pár évvel ezelőtt volt lehetőségünk a református óvodaprogram keretében pályázatot benyújtani az új intézmény megépítésére – sorolta Kozma Zsolt. –Közel 470 millió forintot nyertünk. Ebből három óvodai és egy mini bölcsődei szoba épül tornaszobával, sószobával, mosdókkal, konyhával, fedett játszótérre, tankerttel és egy tágas parkolóval. Reméljük, jövő szeptemberben már belakják az apróságok az épületet. Terveink szerint az óvoda hetven gyereket tud majd fogadni, a mini bölcsődébe pedig heten járhatnak.

– Nagyon örülök, hogy a sokáig használaton kívüli épület helyén egy új óvoda épül – árulta el lapunk kérdésére Pekó László, Mándok polgármestere. – Minden fejlesztésre, építkezésre úgy tekintek, hogy ezzel is gyarapodik a városunk. A település vezetése is a magáénak érzi az épülő óvodát, a munka során ha tudtunk, eddig is segítettünk.

A mándoki ünnepi eseményen az épület tetejére a koszorút két presbiter, Juhász Zoltán és Jakab Bertalan húzta fel.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában