Nyíregyháza

2021.11.05. 11:30

Amikor megkérdeztük a fiatalokat, mit csinálnak a csikkekkel: „mit csinálnánk, hát eldobjuk!”

Véget ért a Zöld Akciócsoport Nyíregyháza Csikkmentes októbere.

JG

Összesen negyven liter csikket gyűjtöttek

Fotó: Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Befejeződött a Csikkmentes október, amelyet a Zöld Akciócsoport Nyíregyháza szervezett. Kondorosi Gittától, a csoport egyik alapító tagjától megtudtuk, az egyhetes programsorozatot azért rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet arra, valójában mennyire veszélyes hulladék a cigarettacsikk, amelyből egy darab egy óra alatt ötszáz liter vizet képes megmérgezni.

Egyetlen eldobott cigarettacsikk egy óra alatt ötszáz liter vizet mérgez meg. Muníciója van bőven, közel négyezer toxikus vegyületet tartalmaz. Ebből a hulladékból gyűjtött össze két helyszínen pár óra leforgása alatt negyvenliternyi mennyiséget a Zöld Akciócsoport Nyíregyháza a napokban.

Veszélyes hulladék

– A csapatunk a JÖN Alapítvány Csikkmentes október akciójához csatlakozott – mondta lapunknak Kondorosi Gitta, a Zöld Akciócsoport Nyíregyháza egyik alapító tagja.

Igazából az lenne a cél, hogy a cigarettacsikket ne gyűjtsék együtt a kommunális hulladékkal, hanem nyilvánítsák veszélyes hulladéknak, mert egyébként sokszorosan rászolgál erre, de ettől alighanem még fény­évekre járunk.

– Az elmúlt héten nagyon sok cigarettázóval beszéltünk. Többen mondták, nem olyan veszélyes a csikk, nagyon hamar lebomlik. Azonban ma már ez sem annyira igaz, hiszen egyre több füstszűrő tartalmaz műanyagot. Amikor erre felhívtuk a figyelmet, sokan hitetlenkedtek. Amikor megkérdeztük a fiatalokat, mit csinálnak a csikkekkel, a legtöbben a lehető legtermészetesebben azt mondták, mit csinálnának, hát eldobják. A legszomorúbb azonban az volt, hogy főleg idős nénik azt mondták nekem, őket is zavarja, hogy a dohányosok a földre dobják a csikkeket, de nem mernek szólni, mert attól félnek, megverik őket!

Hat nap, hat akció

A Csikkmentes október nyíregyházi programjait az elmúlt hónap utolsó hetére szervezték.

– Hétfőn a csatornák elé írtunk feliratokat olyan környezetbarát festékkel, amit az első eső elmos. Olyanokat, mint például: Figyelj, a Tisza itt kezdődik! A csatornába kerülő csikkek ugyanis előbb-utóbb az élő vizekbe kerülnek és ha belegondolunk abba, hogy világszerte a cigarettavégeknek csak a harmada kerül közvetlenül a szemétgyűjtőkbe, akkor könnyen belátható, hatalmas szennyezés éri folyóinkat – mondta Kondorosi Gitta.

Kedden és szerdán szendvics­emberek járták Nyíregyházát. A fiatalok bárkivel leálltak beszélgetni, hogy felhívják a figyelmet nem csupán a dohányzás egészségkárosító hatásaira, de arra is, a csikkek mennyire veszélyesek a környezetünkre. Csütörtökön volt az első csikkgyűjtés a piaccsarnok környékén. A péntek ismét a szendvicsembereké volt, amelyet szombaton egy újabb csikkszedés követett a kórház környékén, majd egy szabadtéri kiállítással záródott a programsorozat az Országzászló téren.

– Összesen negyvenliternyi csikket gyűjtöttünk óra alatt és ez csak egy apró töredéke annak, amit a városban eldobnak. Egy ilyen akció önmagában kevés, de talán elindíthat egy folyamatot, ami a jövőben majd szemléletváltáshoz vezethet – mondta végezetül Kondorosi Gitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában