Nyíregyháza

2021.11.05. 14:03

Apa és fia közös tárlata a Kállay Gyűjteményben

Tiszai Nagy Menyhért és Nagy Enzoe Zoltán alkotásait láthatják az érdeklődők Nyíregyházán.

Fotó: M. Magyar László

Különleges kiállítást nyitottak meg pénteken Nyíregyházán a Kállay Gyűjteményben, hiszen nem gyakori a művészek világában egy apa és fia közös tárlata. Megyénkhez ezer szállal kötődött Tiszai Nagy Menyhért, Kisgéres egykori református lelkésze, festőművész és irodalmár, aki 2012-ben hunyt el, a festményei mellett fia, Nagy Enzoe Zoltán alkotásait és fekete-fehér fotóit láthatják az érdeklődők a Kállay-házban.

A vendégeket Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője köszöntötte, majd dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondta el gondolatait.

Mint utalt rá, ritka esemény, hogy egy hasonló pályán mozgó apa és fia közös kiállítását nyitják meg Nyíregyházán. Bár mind a ketten festőecsettel mutatják be a környező világot, a látásmódjuk teljesen eltér egymástól, s ebben szerepet játszanak a generációs különbségek is. A város alpolgármestere kitért arra a nagyobb méretű alkotásra is, ami a kisgéresi tájat mutatja be.

– Vidéki származású vagyok, így közel áll hozzám a kis falu látképe. Minden településről elmondhatjuk, ahogyan közeledünk, legelőször a templomtornyot látjuk meg, s amikor távolodunk, akkor is templomtornyot veszítjük el utoljára a szemünk elől – fogalmazott dr. Ulrich Attila, aki szólt Nagy Enzoe Zoltán fotóiról is. – A fényképek pillanatokat örökítenek meg, amik csak abban a pillanatban igazak, amikor elkészültek. Csakhogy emléket hagynak az utókorra, képet adnak az akkori világról, fontos információkkal gazdagítják az újabb és újabb generációk tagjait.

A kiállítást Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki jó barátságban volt az édesapával, s ez visszaköszönt a személyes hangulatú beszédében is.

- Menyus biztos most is figyel bennünket, s örül, hogy emlékezünk rá ezzel a kiállítással. Az itt látható festmények, fotók, illetve versrészletek az életet tükrözik, a lélek rezdülését mutatják be. Általuk ott vagyunk Felvidék és hazánk szép tájain. Magam is vidéki vagyok, jól tudom, mit jelent a templom egy kisebb közösség számára. Menyus református lelkészként és költőként is kötődött a templomokhoz.

Tiszai Nagy Menyhért egyik versének részletét idézve külön is kiemelte azt a gondolatot Baracsi Endre, ami a meghívón is olvasható: ,,Szültek bár kik/ előttem lettek,/ de gyermekem gyermeke vagyok.” E sorok üzenete, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek köszönhetően mi valamennyien ott élünk a jövőben is.

A megnyitó ünnepséget színesítette műsorával Abaházi Nagy Lívia operaénekesnő, majd Nagy Enzoe Zoltán szólt az alkotásairól. Mint elmondta, nem szívesen beszél a képekről, hiszen édesapja egyik bölcsessége így hangzott: ,,Baj van a képekkel, ha magyarázni kell azokat.” Szólt arról is, hogy Szász Endre szerint ha egy festő aláírja a képet, azzal azt jelzi, hogy többet már nem tud a képhez tenni, annyi tellett a tudásából. Nagy Enzoe Zoltán kivár az aláírással, a képeit legtöbbször csak akkor szignózza, amikor már viszik el tőle az alkotásokat.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában