COVID-19

2021.11.19. 11:30

Az iskolás gyerekeket sem kerüli el a vírus

Napról napra nő a koronavírussal fertőzöttek száma, a megbetegedés érinti az iskoláskorú gyerekeket is, egyre több oktatási intézményben kerültek karanténba tanulók, vagy egész osztályok.

KM

20211117 Győr Iskolai előkészítő foglalkozás ovisoknak, Képen: piros ruhás tanár Sütöriné Hada Ildikó, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Az iskolák a szülőket rendszeresen értesítik az aktuális helyzetről, s a szabályokról, amelyek között van központi előírás, s vannak az iskolák hatáskörébe utalt döntések is. A legtöbb szülőt az érdekli, hogy tanul a karantén ideje alatt a gyereke, milyen oktatást nyújt az iskola, és melyek azok a helyzetek, amikor digitális oktatásra térnek át vagy rendkívüli szünetet rendelnek el az intézményben.

Ennek jártunk utána.

Arról nincs információnk, hogy valamely iskolában egy egész felső vagy alsó tagozat karanténban lenne, de bizony sorozatosan küldenek haza osztályokat, vagy osztályokból tanulókat koronavírus-fertőzés miatt megyénk iskoláiból is. Mint ismert, a 12 éven felüliek számára elérhető az oltás, aki szeretné beoltatni gyermekét, kérheti a Pfizer-vakcinát – a következő héten regisztráció nélkül is fogadják az oltópontokon ezt a korcsoportot is. A fő alapelv tehát, hogy az oltás véd. Ennek megfelelően alakul az a keretszabályrendszer, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiadott az iskolák számára.

– Az irányelv megfogalmazza a járványügyi teendőket, illetve az oktatásra, munkarendre vonatkozó szabályokat is. A járványügyi megfigyelés és annak szabályai már az előző tanévben is érvényben voltak, nagy újdonság nincs abban, mikor kerül karanténba egy csoport és meddig. Az iskoláknak a népegészségügyi központtal és az Oktatási Hivatallal is tartaniuk kell a kapcsolatot. Ez utóbbi előírhat digitális tanrendet, ha az egész csoport karanténba kerül, de csak akkor, ha 12 év alatti tanulókról van szó. Tizenkét év felettieknél nincs kötelezően előírva az online munkarend, hiszen ők már be lehetnek oltva, védettek lehetnek, bejárhatnak az iskolába, így aki oltott, részt vehet a jelenléti oktatásban. Párhuzamosan kétféle munkarendet nem írnak elő, tehát nem kötelező az osztály egyik részének jelenléti oktatást, a másik részének (az oltatlan diákoknak) online órákat tartani. Ennek ellenére az iskolákban dönthetnek úgy, hogy az otthon maradt/karanténidejét töltő 12 év felettieket valamilyen módon bekapcsolják az órákba vagy online feladatokat küldenek a pedagógusok a karanténban lévő diákoknak. Ebben szabadon dönthet az iskola. Alsó tagozaton más a helyzet, mert ha túl sok a megbetegedés, az iskolaigazgató rendkívüli szünetet rendelhet el, ezalatt nincs tanítás – részletezte Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója. Megtudtuk, iskolájukban néhány osztály karanténban van alsó, illetve felső tagozaton, s vannak jövő hét hétfőn visszatérő csoportok. Az igazgató elmondta, pedagógusaik közül néhányan a karanténba került diákokkal is online tartják a kapcsolatot, fontos, hogy ne maradjanak le a diákok a tananyaggal.

Kik kerülnek karanténba?

– A legfontosabb irányelveink az Emmi és a fenntartó előírásai, melyeket szigorúan betartunk a gyerekek és a pedagógusok egészsége érdekében – nyilatkozta ugyanebben a témában Pécsi Beáta, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium intézményvezetője. – Az osztályfőnökök segítségével mindennap jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a fenntartónk felé is, hogy van-e új megbetegedés iskolánkban, akár tanáraink, akár diákjaink részéről. Az előírások értelmében ha egy tanuló elkapja a vírust, az osztályába járó oltatlan diákoknak karanténba kell vonulniuk. Bár jelenleg nem rendelték el a digitális tanrendet, a jelenléti oktatás alatt is gondoskodunk arról, hogy ha egy tanulónk karanténba kerülne, ne maradjon le a tananyaggal: az online felület segítségével a szaktanárok eljuttatják neki a szükséges feladatokat, és persze a gyerekek egymásnak is segítenek. Az egyre növekvő járványügyi adatok miatt az iskolában fokozottan figyelünk a higiénés szabályok betartására – tette hozzá Pécsi Beáta.

Segítik a diák haladását

– A járvány terjedésének elkerülése érdekében iskolánkban a közösségi terekben kötelező a maszkhasználat, illetve folyamatos a takarítás, a fertőtlenítés – erről már Kovács István, a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola igazgató-helyettese beszélt lapunknak. – A fertőzésekről értesítenünk kell a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a tőlük kapott határozatot továbbítjuk az Emmi felé, ami a megbetegedések számától és a gyerekek életkorától függően dönt arról, mi a teendő. Annál a korosztálynál, melynél már felvehető az oltás, az oltatlan gyerekek karanténba vonulnak, ha az osztályukban elkapja valaki a betegséget. Erre az eshetőségre is felkészültünk: a digitális tanrend alatt kialakított és megszokott online csatornáinkon keresztül tudjuk ilyenkor biztosítani az oktatást a karanténban lévő diákoknak.

Pótolni kell a napokat

Az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskolában is szigorú járványügyi szabályokat vezettek be – tudtuk meg Hajdu Henriettától, az intézmény vezetőjétől.

– A közösségi terekben kötelező a maszk használata a gyerekeknek és a dolgozóknak egyaránt. Ugyanez érvényes a külsősökre, akik eddig is csak maszkban léphettek az intézményünk területére, de mostantól csak olyan idegen jöhet be hozzánk, akinek van védettségi igazolványa. Szülők csak előzetes időpontegyeztetés után látogathatják az iskolát. Az iskolavezető elárulta, Encs­encsen van koronavírusos gyerek.

– A kontaktszemélyek jelenleg online oktatásban vesznek részt. Arra felkészültünk, hogy ha a 12–16 éves korú diákok körében megjelenne a koronavírus, akkor az adott iskolában rendkívüli tanítási szünetet rendelhetek el. Ennek nem örülnék, mert ezeket a napokat később szombatonként kellene bepótolnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában