Baktalórántháza

2021.11.12. 17:30

Bepillantás a szakmák rejtelmeibe

A pályaorientációs és nyílt napon több mint 300-an ismerkedtek meg a Vay képzéseivel.

KM

Aki akarta, kipróbálhatta azt is, hogyan tud célozni

Fotó: Sipeki Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pályaorientációs tevékenységének kiemelt célja, hogy elősegítse az agrárszakképzésbe a beiskolázást, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, kertészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmákat, szakmairányokat népszerűsítse.

Az agrárium iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik személyesen vagy online tájékoztatást kapnak az intézmények oktatási munkájáról, a megújult szakképzésről, a választható szakmákról/szakmairányokról, a középfokú felvételi eljárásról, a duális képzésről és az ösztöndíjakról is.

Minden érdeklődő számára fontos – de kiemelten azoknak nyújthat segítséget, akik nem tudnak az őszi pálya­orientációs programnapokon személyesen részt venni –, hogy a NAK a tudatos pályaválasztás elősegítése érdekében összegyűjtötte és a honlapján elérhetővé tette azokat az információkat, amelyek segítik az általános iskolás tanulók és szüleik tájékozódását a pályaválasztással kapcsolatban – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Háromszáz érdeklődő

Ennek érdekében az agrárszakképzésben érintett szakképző intézmények pálya­orientációs napot szerveztek. Az Északi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó három – a nyíregyházi Lippai és Westsik, valamint a baktai Vay – megyei intézményből csütörtökön a baktalórántházi Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium várta nyílt napon az érdeklődő általános iskolásokat, a szüleiket és a pedagógusokat is.

– A múlt héten a pályaorientációs napokon csaknem kétszáz diáknak mutattuk be a mezőgazdasághoz és agráriumhoz tartozó szakmákat, az itteni képzést, most pedig ezen túl egyéb – így rendészeti – képzésbe is bepillanthattak az érdeklődők – mondta Gerják József igazgató. Több általános iskola már előre bejelentkezett, csaknem 100-an érkeztek – Nyírkércstől Rohodon át Magyig – csütörtökön a baktai középiskolába, ahol érettségivel és szakmai vizsgával záruló képzésből is nagy a kínálat. Míg ez előbbi 5 éves képzés, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági technikus, valamint közszolgálati technikusi végzettséget is ad, addig a szakképző iskolai osztályokban több tízezer forint ösztöndíjat is kaphat az, aki például mezőgazdasági gépész, kistermelői élelmiszer-előállító szakmát választ. A technikum és szakképző intézmény kiváló elméleti és szakmai oktatókkal, tanműhelyekkel és munkagépekkel, tangazdasággal várja a diákokat.

Kipróbálták az eszközöket is

– Körülbelül 6 elsős osztályt tudunk indítani szeptemberben, ami azt jelenti, hogy 150-en kezdhetik meg nálunk a tanulmányaikat. Ideális esetben ezeken a pályaorientációs, illetve nyílt napokon össze is jöhet ez a létszám, persze mindig vannak olyanok is, akik már akár 1-2 éve pontosan tudják, hogy minket választanak és a Vay diákjai lesznek – fejtegette az intézményvezető, s megtudtuk, az ilyen rendezvényekről 60-70 százalékos az iskola merítése, a tanárok és oktatók pedig mindent megtesznek azért, hogy minden kérdésre válaszoljanak, a legteljesebben mutassák be a képzéseket és lehetőségeket.

Sőt, aki kedvet érzett hozzá, például a gépészeknél, a szakácsoknál kipróbálhatta az eszközöket, és amit készített, haza is vihette.

Azon pedig senki sem lepődött meg, hogy az iskolában ott voltak a rendőrök, a büntetés-végrehajtás munkatársai, hiszen a Vayban erős a rendészeti képzés, s ez is népszerű a tanulók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában