Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.03. 10:26

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj

Bár aki tehette, a hosszú hétvége alatt kilátogatott szerettei sírjához, sokan az ünnepek után is gyújtanak gyertyákat.

KM

Csak mécsestartóban lévő gyertyát gyújtsunk meg!

Fotó: Dodó Ferenc

– Az elmúlt napokban nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra a megyei temetőkben, de azt megelőzően igen: a dombrádi temetőben és a mellette lévő akácosban egy hektáron pusztítottak a lángok – mondta el lapunknak Rutkai-Dér Vivien, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője és hozzátette: feltehetően egy temetőben gyújtott gyertyáról, vagy mécsesről terjedhetett tovább a tűz, több síremlék is megrongálódott.

Oltsuk el!

A katasztrófavédelem tanácsait betartva elkerülhetjük az ehhez hasonló tűzeseteket. Otthonunkban gyertyákat, mécseseket, vagy a halloweenről megmaradt töklámpásokat mindig tűzálló alátétre helyezzük, például fém- vagy kerámia tálcára, és soha ne hagyjuk őrizetlenül. A temetőben gyertyagyújtás előtt takarítsuk el a sírról a száraz virágokat és faleveleket, s ügyeljünk rá, hogy ne legyen semmi, amire átterjedhetnének a lángok. Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg, mielőtt hazaindulnánk, oltsuk el.

– Az, hogy nem történt több temetőtűz, az emberek felelősségtudatának köszönhető. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a temetői séta közben veszi észre valaki, hogy egy gyertya lángja elszabadult, de ilyenkor közbelép és eloltja – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában