Autóvilág

2021.11.17. 11:30

Életeket menthet a helyes üléspozíció

A könnyed és ugyanakkor biztonságos járműkezelés alapja a megfelelő üléspozíció.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele a helyes üléspozíció. Tisztában vannak ezzel az együttműködő felek, ennek apropóján kezdett közös kampányba a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és a Hungarian Police Rallye Team (HPRT) Kft. Olyan oktató jellegű videósorozatot készítenek, amely nemcsak a kezdő vezetőknek, hanem a tapasztalt sofőröknek is hasznos vezetéstechnikai információkkal szolgál.

Az egyik videóban az üléspozíció témakörét járták körbe. Közúti és versenyautóban is ült Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató.

– Váratlan helyzetbe bármikor kerülhetünk, így a mindennapi közlekedésben rejlő veszélyekre nem minden esetben tudunk felkészülni, de ha jó alapokkal rendelkezünk és körültekintőek vagyunk, akkor már sokat tettünk saját magunk és mások biztonságáért – jelentette ki a HPRT pilótája.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója megjegyezte:

– A hazai díjköteles utakon évente nagyjából 400 millió járműáthaladást, és körülbelül 3 millió járművet látnak a fix kameráink. Ezek grandiózus számok, melyek évről évre növekednek. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy a biztonságos közlekedés az alapműveltség részévé váljon, amihez folyamatos edukációra és széleskörű tárgyi tudásra van szükség.

– A könnyed és ugyanakkor biztonságos járműkezelés alapja a megfelelő üléspozíció. A jármű mozgását, esetleges csúszásait az autót vezető az ülésen keresztül érzékeli leghamarabb, ha megfelelően ül a volánnál. Ne tévesszük meg magunkat azzal, hogy egyszerűen hátra döntjük a támlát, hogy kényelmesen belefeküdjünk az autóba! A fekvő helyzetben vezetés a jármű kezelésében alapvető késedelmet okoz, hiszen minden elsődleges reakciót megelőz a „felülés” mozzanata – állapította meg Hoffer Zsolt.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb helyzetben üljünk a volán mögött, nemcsak az ülést, hanem a biztonsági övet és – ha lehet – a kormányt is be kell állítanunk úgy, hogy valóban stabilan, könnyeden és biztonságosan tudjuk irányítani a járművet. Arról, hogy ezen beállításokat hogyan kell elvégezni, mire kell figyelni és miért fontosak ezek, Hoffer Zsolt a videóban beszélt részletesen.

A #közlekedjbiztonságosan kampányt az idén indította útjára a NÚSZ Zrt., mely felelős állami vállalatként a jogszabályokban meghatározott feladatain túl évek óta nagy hangsúlyt fektet a hazai közlekedési morál javítására, a kulturált közlekedés népszerűsítésére és hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. A kampányban a társaság a Hungarian Police Rallye Team mellett együttműködik többek között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal is.

Néhány tanács a helyes üléspozícióhoz

Állítsuk be az ülőlap magasságát, ügyelve, arra, hogy a fejtérnél körülbelül négyujjnyi hely maradjon! Ezután az ülőlap távolságára is figyelni kell. Helyezkedjünk el az ülésszögletben!

Kinyomott kuplung, vagy fékpedál esetén az alsó és felső lábszárnak tompa szöget kell bezárnia. Fontos a háttámla és a kormány együttes beállítása a testi adottsághoz, a testmagassághoz.

A főszabály az, hogy a háttámla esetén törekedni kell arra, hogy az minél közelebb legyen a

függőlegeshez. A kormánytávolságnál arra kell ügyelni, hogy ha kinyújtjuk a

karunkat, akkor a csuklónk a kormány tetejéig érjen.

A fejtámla beállításakor figyelembe kell venni, hogy a fej esetleges ütközés esetén

ne csapódjon a fejtámla fölé, vagy ne csússzon a fejtámla és az ülés háttámlája közé!

A fejtámla felső vonala essen egybe a homlokvonallal

Üléskialakításonként ettől a biztonság érdekében el lehet térni.

Ha már jól ülünk, akkor rögzítsük magunkat az üléspozícióban a biztonsági övvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában