Emlékműavatás

2021.11.12. 19:52

Emléktáblát avattak Szabolcsbákán

A koronavírus-járványhelyzet miatt halogatták az ünnepélyes avatást.

Fotó: Szabó Sándor

Halálának hatodik évfordulóján Szabolcsbákán felavatták vitéz Ortutay Zsuzsa szobrász, keramikus és éremművész emléktábláját. A beregszászi születésű művész élete utolsó 14 évében ott élt és alkotott. Emléktáblája – amelynek bronz domborművét

Román János Pál fiatal ungvári szobrász készítette – még tavaly ilyenkor felkerült a faluház homlokzatára, de a koronavírus-járványhelyzet miatt elhalasztották a hivatalos felavatását.

A szép számban megjelent érdeklődőket (elsősorban dr. Seszták Miklós kormánybiztost, Dalmay Árpádot, az emléktábla-állítást kezdeményező nyíregyházi központú, Szentpétery Zsigmond-díjjal kitüntetett Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Román János Pál szobrászt, Ortutay Zsuzsa rokonait, a nyíregyházi, kisvárdai, nyírmadai vendégeket) Somogyi László polgármester köszöntötte. Az emléktáblát a Beregszászért Alapítvány és Szabocsbáka önkormányzata közösen állította.

Dalmay Árpád hangsúlyozta, hogy az alapítvány fő célja a trianoni diktátum által elszakított beregszászi magyarság nemzeti önazonosság-tudatának erősítése, és ezt többek között emlékművek, szobrok, emléktáblák állításával érik el.

Dr. Seszták Miklós beszédében kiemelte az emlékjelek létrehozásának fontosságát. Vitéz Ortutay Zsuzsa kárpátaljai, majd szabolcsbákai tevékenységével kiérdemelte a tiszteletet és a megbecsülést. Az emléktáblát dr. Seszták Miklós, Somogyi László és Dalmay Árpád leplezte le, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés és hála koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában