Elvitték

2021.11.19. 17:12

Ez történt a Bessenyei-szoborral!

A szokásos karbantartás után megérett a köztéri alkotás az alapos felújításra.

LTL

Forrás: HOLMÁR ZOLTÁN

Felemelő érzés lehetett, amikor egy darus kocsi kedden délelőtt fél tíz tájékán leemelte a talapzatról a Bessenyei-szobrot. Utánajártunk, hogy miért hagyta el a helyét ideiglenesen Nyíregyháza egyik ikonikus alkotása.

Hiányosságokat észleltek

– Közel negyven éve nem voltak nagyobb javítási munkálatok a szobron. Már tavaly megvizsgáltuk az állagát a szakemberekkel, és úgy döntöttünk, hogy elérkezett az idő egy még komolyabb karbantartásra – mondta megkeresésünkre Kázmér László, a NyírVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási ágazatvezetője.

Hozzátette, hogy minden esztendőben a helyszínen alaposan lemosták, megtisztították a szobrot, amin a helyszínen már nem kezelhető hibákat, hiányosságokat észleltek.

Kicserélik a fémszerkezetet

– A Bessenyei-szobor felújítása csak műhelykörülmények között végezhető el. A patinázáshoz például szükséges biztosítani a +25 C-fokot. A szobron a bronz anyagára veszélyt jelentő korrózió észlelhető, ezért a fémig meg kell tisztítani. Apróbb repedések is találhatók rajta, amiket szükségszerű kijavítani. A talpazatában lévő, a rögzítésére szolgáló, beépített fémszerkezetek már alkalmatlanok az eredeti funkciójuk ellátására, azokat teljes egészében ki kell cserélni. A hosszú távú megóvásáért indokolt a tartós felületvédelem is. A szobor szakszerű leemelését és elszállítását a nyertes vállalkozó szervezte meg, ez precíz logisztikát igényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában