Oltási akcióhét

2021.11.22. 17:25

„Hiszek benne: ez a megoldás”

Kisvárdán egy nap alatt közel ötszázan kapták meg az oltást.

KM

Fotó: DODO FERENC

– Reggel 6 óra 10 perckor állt be a sorba az első oltakozó, azóta folyamatosan érkeznek az oltásra várók – mondta lapunknak Hegyi Henrik D., a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház főigazgatója hétfőn délelőtt és mi is ezt tapasztaltuk: az intézmény előtere megtelt emberekkel, akik azért jöttek, hogy felvegyék az első, a második vagy a harmadik, koronavírus elleni vakcinát.

Ez az oltási akcióhét első napja: hétfő reggel héttől vasárnap este hétig az ország 101 kórházában és rendelőintézetében akár regisztráció és időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni a védőoltást. Az adott kórházak megemelt kapacitással, a korábbiaknál is több oltópontot kijelölve készültek az elkövetkező napokra, amikor remélhetőleg minél többen veszik fel akár az első, akár az emlékeztető, harmadik oltásukat – utóbbit a második vakcina beadása után a negyedik-ötödik hónaptól ajánlják a szakemberek.

A kórházakban ötféle oltóanyag – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm – áll rendelkezésre, azt, hogy ki melyiket kapja, az oltóorvos dönti el.

– Hazánkban a koronavírus elleni védekezés tavaly év végén egészült ki a vakcinákkal: december 27-én kezdtük el az oltást, és a tavaszi felfutás után nyáron visszaesett az oltakozási kedv, szeptemberben viszont érezhetően megugrott az oltást igénylők száma, akkor naponta nyolcvanan-kilencvenen érkeztek hozzánk, hogy beoltassák magukat, de voltak olyan időszakok, amikor 120-an jöttek.

– Összehasonlításként érdemes a tavaszi adatokról is beszélni: akkor előfordult, hogy egy nap alatt 220-240-en kérték az oltást, sőt, a legmozgalmasabb időszakokban kétszer ennyien fordultak meg az oltópontjainkon – mondta a főigazgató és hozzátette: természetesen ezen a héten is fogadják azokat, akik szeretnék felvenni valamelyik oltásukat.

Fotók: Dodó Ferenc

– Egyelőre három oltópontot nyitottunk ki, kettő pedig készenlétben áll arra az esetre, ha a létszám meghaladná az oltópontokon dolgozó kollégák kapacitását. Már a kapuban kettéválasztjuk azokat, akik foglaltak időpontot és azokat, akik előzetesen nem regisztráltak, utóbbiak esetében ugyanis több az adminisztráció, és bár ezen a héten lehetőség van arra, hogy foglalás nélkül érkezzenek az oltakozók, én mégis azt javaslom, hogy mindenki regisztráljon az interneten, hiszen így jóval hamarabb végezhetnek.

– És van még egy, ugyancsak az elmúlt közel egy év tapasztalataira építő jó tanács: aki teheti, délután jöjjön, olyankor ugyanis jóval kevesebben vannak. A személyi igazolványt és a TAJ-kártyát mindenképpen hozzák magukkal, a hozzájáruló nyilatkozatot viszont nem kell előzetesen kitölteni, mert azt tapasztaltuk, hogy sokan rossz adatokat adnak meg, ezért a kollégáink ebben is mindenkinek segítenek – mondta Hegyi Henrik D., aki a délelőtti adatok alapján azt prognosztizálta, hogy az első napon 400–450 oltást adnak be a kollégái.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a Szent Damján Görögkatolikus Kórházban enyhe és középsúlyos covidos betegeket látnak el.

– A jelenleg érvényes járványügyi protokoll szerint a súlyos és intenzív ellátást igénylő betegeket a megyei kórházakban és a fővárosi centrumkórházakban ápolják, de ha a kijelölt intézményekben már nem tudnak több súlyos állapotban lévő pácienst fogadni, hozzánk is hoznak majd intenzív ellátást igénylő pácienseket. Jelenleg 25 igazolt covidos beteget kezelünk, hatan vannak izolációban, róluk még nem tudjuk, koronavírusosak-e – tette hozzá a főigazgató, aki zárásként arra kért mindenkit, hogy amilyen gyorsan csak lehet, oltassa be magát!

A kórház előterében, bár nagyon sokan voltak, mindenki nyugodtan várakozott: volt, aki az adminisztrációhoz kapott éppen segítséget, mások ezen már túl voltak és arra vártak, mikor szólítják őket, és olyanokkal is találkoztunk, akik megkapták a vakcinát és azt figyelték, mikor telik le az ajánlott 20–30 perc, amikor indulhatnak haza. A legtöbben Kisvárdán, vagy a környéken laknak, valószínűleg most nem fordul majd elő olyan, mint április végén, amikor egy nap alatt 100 ezer adag Pfizer „talált gazdára”: akkor még Lentiből is érkezett ide egy fiatalember, hogy beoltassa magát.

Két pátrohai hölggyel találkoztunk: mind a kettőjüket Katalinnak hívják, s mind a ketten az első oltásukat kapták meg. – Ha nincs oltásom, a fogorvos nem tömi be a fogam, csak kihúzza, ezt pedig nem szeretném, ezért is jöttem ma el.

És azért is, mert egyre jobban hiszek abban, hogy a vakcina a megoldás a vírus ellen

– mondja a fiatalabb hölgy, aki ezzel a döntéssel a gyerekeit is szeretné megvédeni. A párja külföldön dolgozik, ő is azt javasolta neki: oltassa be magát. A mellette ülő hölgy térdműtét előtt áll, és ő is jobbnak látta, ha vakcinával védekezik a vírussal szemben. Azt mondják, előzetesen nem regisztráltak, így mintegy fél órát kellett várniuk, de amint letelik a javasolt idő, már indulnak is haza.

Egy kisvárdai házaspár mosolyogva beszélgetett: mint megtudtuk, a férj már szeptemberben megkapta a harmadik oltást, s elkísérte a feleségét, aki két Astra Zenecára pár perccel ezelőtt Pfizert kapott.

– A fiamék családjában többen is megbetegedtek, a menyem éppen az unokánkat várta, amikor covidos lett, de szerencsére sem neki, sem a picinek nem lett semmi baja. Én egyébként éppen erre a hétre akartam regisztrálni, de így nem kellett, s időpontfoglalás nélkül jöttünk. Egy kicsit megijedtem, amikor beléptünk, és láttam, hogy milyen sokan vannak, de alig tíz perc alatt végeztünk – mesélte Katalin – ő volt tegnap a harmadik –, és hozzátette: az eddigi oltásoktól egyiküknek sem lett semmi baja, legfeljebb a szúrás helye volt érzékeny pár órán keresztül, ám ez egyáltalán nem nagy ár azért, hogy immár három oltással a karjukban nyugtázhatják: ők mindent megtettek, amit saját maguk és mások védelméért tehettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában