Nagykálló

2021.11.26. 14:00

Indonéz vendégek a kállói szakképzőben

A kállays diákok és tanárok külföldi vendégeknek mutatták meg, milyen a magyar szakképzés.

CsA

A vendégek bepillantottak a gyakorlati képzésbe is

Fotó: iskola

A magyarországi szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás és munkaerőpiac érdekelte azokat az indonéz vendégeket, akik nemrég az MSZC Kállay Rudolf Szakképző Iskolába érkeztek. A nagykállói iskola évek óta duális partneri kapcsolatot ápol a napkori Gémtech Kft.-vel, és a messziről jött delegáció rajtuk keresztül látogatta meg az intézményt.

– Fontos, hogy a diák úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást – mondta el lapunknak Péter István, az intézmény igazgatója.

Folyamatos megújulás

– A negyedik ipari forradalomban új munkakörök és foglalkozások jönnek létre, így természetesen az iskolában tanított tartalmaknak is folyamatosan meg kell újulni. A napkori cég a gépészeti ágazaton fogad diákokat a nyíregyházi és a mátészalkai szakképzési centrumból, illetve a Nyíregyházi Egyetem gépészmérnök-hallgatói számára is gyakorlati helyként szolgál. Amikor Indonéziából érkeztek vendégeik, akik a magyar képzés iránt érdeklődtek, az egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete mellett iskolánkra esett a választás – tette hozzá.

A Kállayban Uuf Brajawidagda PhD, a Politeknik Negeri Batam (Polibatam) intézményvezetője, egyben az indonéz oktatási minisztérium képviselője és a magyar indonéziai nagykövetség személyzeti politikusa, valamint Trefi András, a Markija Berdaya indonéz munkaerő-közvetítő cég képviselője és a Prohuman 2004 Kft. re­lokációs szakembere tanulmányozhatta a képzési rendszert. A vendégeket az iskola és a szakmai gyakorlatot képviselő cég munkatársai kalauzolták el a hazai szakképzés világában.

Mindent megmutattak

– A látogatás során egy jó hangulatú beszélgetésen vettünk részt, a vendégek számára igazi meglepetés volt a szakképző iskola vendégszeretete, a magas technikai felszereltség, az oktatók szakmai elhivatottsága, felkészültsége – emelte ki az iskolaigazgató.

– Nagy érdeklődés övezte a hegesztőszimulátor bemutatását, melyre méltán büszkék a kállays oktatók és diákok, mivel a megyében kevés helyen rendelkeznek ilyen korszerű és értékes eszközzel. Az intézmény életébe egy tanítási órán is betekinthettek a látogatók.

Péter István a vendégeknek arról is mesélt, hogy a diákok ebben az ágazatban évről évre egyre eredményesebbek a megyei és országos szakmai versenyeken, és sikeresen megállják a helyüket a munkaerőpiacon is.

– Iskolánk fontosnak tartja a folyamatos munkaerőpiaci igények követését és kielégítését, úgy a nappali, mint a felnőttképzésben – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában