Nyíregyháza

2021.11.18. 13:47

Lendületben az új rendőrkapitány

A közbiztonság és a koronavírus-járvány is fókuszba került a közgyűlésen.

Forrás: KM-archív

Fotó: Mate Janos

Furcsának tűnhet, hogy a novemberi közgyűlésen lett napirendi pont a Nyíregyházi Rendőrkapitányság tavalyi tevékenysége. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az időzítést az indokolta, hogy a rendőrkapitány nemrég foglalta el az állomáshelyét, így a részletes beszámoló több időt igényelt. Elmondható, hogy nagyon alapos, hasznos, tanulságos összegzés született.

– Óriási megtiszteltetés nekem, hogy ott, ahol születtem, ahol negyedszázada élek, a közbiztonság első számú felelőse lehetek – jegyezte meg Tóth Attila r. alezredes, kapitányságvezető. – Hiba lenne, hogy amikor az előterjesztést elfogadták és méltatták, a képviselő-testület tagjai, azt a saját sikeremnek tekinteném. Szó nincs erről, természetesen dr. Illés László és dr. Ferencz Róbert érdeme is az elismerés. A rendőri munkának a járványügyi helyzetben törvényesen, szakszerűen tettünk eleget. Sajnos több fiatal kollégánk távozott az élők sorából, Isten nyugosztalja őket, jó szívvel emlékezünk rájuk – mondta Tóth Attila.

Az illetékességükön közel 1993 négyzetkilométeres területen tevékenykednek, mintegy 266 ezer állampolgár érdekében. A lakosságszám alapján a szervezet az egyik legnagyobb „vidéki” kapitányságnak számít. A 11 városban és 43 egyéb településen, összesen 5 járás területén a közrend és a közbiztonság fenntartását, a bűncselekmények felderítését a szervezeti struktúra szerint 10 rendőrőrs és a Nyíregyházán lévő központi állomány végzi. – Bátran kijelenthetem, hogy a rendőrkapitányság 2020-ban is stabil, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, de szakmai feladatokban bővelkedő, sikeres esztendőt tudhat maga mögött. Sokan tapasztalhatták, hogy az utóbbi időben új típusú intézkedésekkel lépünk fel a közlekedésben szabályt vétők ellen. Reméljük, lesz ennek visszatartó ereje.

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány nyíregyházi helyzetéről tájékoztatta a képviselőket. – A negyedik hullám felszálló ágban van. Intézményeinkben a mai napi helyzet szerint 37 covid-fertőzöttet regisztráltak, rájuk a járványügyi protokoll vonatkozik. Tizenegy óvodai és öt bölcsődei dolgozó mintája lett pozitív, a gondozási központban viszont egyetlen ilyen tesztről sem beszélhetünk. Felmértük az átoltottság alakulását, eszerint az országos átlag felett vagyunk, erre jó példaként szolgálnak az egészségügyi alapellátási igazgatóság dolgozói.

A polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek ügyfélszolgálatán járványügyi védelmi intézkedéseket vezettek be. Arra kérik az ügyfeleket, hogy a romló járványügyi helyzet miatt a telefonos vagy az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben és csak a legszükségesebb esetben válasszák a személyes ügyintézést. Lehetőség van előzetes időpontfoglalásra egyes hatósági ügyekben, amely az UrbanIQ mobilappon és a www.nyiregyhaza.hu weboldalon is elérhető.

Az ügyfélszolgálaton kötelező a maszkviselés az ügyintézés alatt. A belépéskor testhőmérséklet-mérést végeznek, csak láztalan ügyfél léphet be az épületbe, a kéz fertőtlenítését kérik és biztosítják. Kérik a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálataira érkező ügyfelek megértését, türelmét, illetve a járványhelyzet miatt hozott óvintézkedések betartását.

Két milliárd az ipari parknak

Az ipari park fejlesztését korábban 3,229 milliárd forinttal támogatta a kormány. – A ciklus elején 123 hektáros területről beszélhettünk. Mivel a Debreceni út melletti déli pari park betelt, most egy körülbelül 320 hektáros területet szeretnénk megnyitni. Friss hír, hogy a kormány a bővítési igényünket pozitívan fogadta és újabb 2 milliárd forintos támogatásban részesültünk. Biztató tárgyalásaink vannak folyamatban a befektetőkkel – jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség nemrégiben az Év Ipari Parkja díjat Nyíregyházának ítélte oda, az önkormányzat képviseletében Jászai Menyhért alpolgármester fogadta a gratulációkat.

Az Év Befektetője gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok, valamint egy hazai beszállító és egy ipari park részesülnek elismerésben.

Hamarosan újra négy sávon közlekedhetnek

A Tiszavasvári úti felüljáró építését, felújítását illetően folyamatos a kapcsolat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az önkormányzat között – erősítette meg dr. Kovács Ferencpolgármester a közgyűlésen. A szerkezetépítéssel elkészültek a kivitelezők, november 20-tól, szombattól az aktuális munkafolyamatok miatt akár naponta változó forgalom átterelésekre és ezzel együtt időszakos forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az arra közlekedőknek, akiknek kérik a türelmét és a megértését.

Borítókép: Hamarosan ismét használható lesz a felüljáró minden sávja | Fotó: KM-archív/Máté János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában