Kelet-retró

2021.11.04. 16:00

Medvetenyészet Nyírtasson

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1981. november 4., szerda

Westernfilmbe illő jelenet a 41-es főúton

Igazi vadnyugati westernfilmbe illő jelenet játszódott le a minap a 41-es főúton. A békésen poroszkáló autók között két elszabadult ló volt a főszereplő, mit sem törődve a forgalommal, Vásárosnamény felé tartottak. Mit tartottak, egyenesen vágtattak! Senki és semmi nem bírta őket jobb belátásra.

Aztán mégis akadt öt bátor fiatalember. Üldözőbe vették UAZ-ukkal a pacikat. A heves vérű lovacskák ugyancsak megjuhászodtak a szabolcsi „cowboyok” fáradozása után.

1991. november 4., hétfő

Medvetenyészet Nyírtasson

Varga László éppen eteti a ketrecekben lévő kedves kis állatokat a szögesdróttal körbevett farmján. Külön vannak a medvelegények, külön a menyecskék, aztán a félévesek, végül a kétévesek. Huszonnégy van belőlük. Aranyos, kedves kis jószágok. Az étel láttán rendkívül barátkozók.

„Ledarált csirkeaprólék, lucernaliszt, árpadara, tejpor és sárgarépa keverékét eszik. A mosómedve mindenevő, a tojástól kezdve a gyümölcsig mindent megeszik. Mostanában a szilva kedvencük.”

De vajon hogyan jutott eszébe mosómedvét tenyészteni? „Eleinte kékrókákat tenyésztettem, de ez a szűkös világban luxusdolognak számít, szinte lehetetlen eladni. Aztán eszembe jutott a mosómedve, azt tudtommal csak egy valaki tenyészt még Magyarországon. Szert tettem medveszülőkre, és sokkal kellemesebb állatok, mint a rókák.”

A medvék korántsem büdösek, mint a rókák, és rendkívül játékosak. A gazda kedvence az Órásinas nevezetű, sötétbarna bundát hordó medveúrfi. Nevét arról kapta, hogy amikor a gazda megsimogatja, a bocs rögtön a karórája után matat. De szívesen produkálják magukat a többiek is, a ketrec fala mint tornatermi bordásfal, folyvást tornászbajnokokat megszégyenítő mutatványokra késztetik a bentlakókat. Ha mosás céljából vásárolnánk medvét, akkor igencsak csalódnánk, bár igaz, a folyó vízben olykor tényleg mosogatják a mellső lábaik között a fogyasztásra szánt húst, de a cihát, azt soha.

„Tizenötezer darabja, de ha többet vesz, esetleg alkudhatunk. Higgye el, nem kérek sokat. Kedves kis élőlények. Helyhez, személyhez kötődnek. Amerikában háziállatként is tartják őket.”

Az irányítástechnikai rendszer műszaki átadásával e hó közepén adják át a Tisza Menti Regionális Vízművek Tiszaberceli Víztisztító Telepét. A próba jelleggel már áprilistól működő víztisztító négy község és Nyíregyháza vizének egyharmadát tisztítja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában