Szobrot és emléktáblát avattak

2021.11.17. 16:36

Méltónak lenni a hősökhöz

Szobrot és emléktáblát avattak a nyíregyházi laktanyában.

A 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 2018-ban alakult meg Nyíregyházán. Szerdán ünnepélyes keretek között adták át a nyíregyházi laktanya névadója, Damjanich János szobrát, majd felavatták vitéz Vattay Antal emléktábláját.

 

Bizonyítottak

– Városunk életének régóta meghatározó része a katonaság – mondta az ünnepi alkalmon dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – Minden második, harmadik család kötődik valamilyen szálon a honvédséghez. Szükség is van erre, hiszen ma kiemelt szerepet kap életünkben a hazafias nevelés, amikor a közösségért, a nemzetünkért kell dolgoznunk.

– Ez a nap alkalmas arra, hogy egy kicsit elgondolkozzunk azon, honnan indultunk és hová tartunk – emelte ki ünnepi beszédében Polyák András ezredes, a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. – Az ezredünk életében eltelt három év alatt bebizonyítottuk, méltóak vagyunk arra, hogy laktanyánk Damjanich János nevét viselje. Szobrot, emléktáblát olyan embereknek állítunk, akiket jellemük, gondolkodásuk, tetteik erre méltóvá tesznek. Büszkék vagyunk hőseinkre és nekünk is méltónak kell lennünk ahhoz a teljesítményhez, amelyet Damjanich János és vitéz Vattay Antal képviselt.

A szobor leleplezése és az emlékezés koszorúinak az elhelyezése után a laktanya aulájában folytatódott az ünnepség vitéz Vattay Antal emléktáblájánál.

Példamutató elődök

– Aki a múltját nem ismeri, nincs tisztában a jelenével és a jövőjét sem érdemli meg – emlékeztetett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka. – Olyan időszakban élünk, amikor szinte újra kell építeni történelmünk ikonikus alakjait. Fontos nap a mai, hiszen azt jelzi, továbbvisszük a magyar nemzet két hatalmas egyéniségének, Damjanich Jánosnak és vitéz Vattay Antalnak az emlékét. Az a kötelességünk, hogy mi magunk is erőt merítsünk a példájukból.

– Áldozat nélkül nincs nagy cselekedet, ez volt vitéz Vattay Antal jelmondata – mutatott rá beszédében Vattay Antal, az ezred névadójának unokája. – Vitéz Vattay Antal ízig-vérig katona volt, aki mindig hűen szolgálta a hazáját. Két totalitárius rendszer is halálbüntetést kért rá, mégsem tört meg egy pillanatra sem. Több évnyi raboskodás után 1956-ban szabadult a börtönből, mégsem vált belőle megkeseredett ember, kitartóan hitt cselekedeteinek igazában.

– A 19. század végétől a második világháború befejezéséig állomásozott huszárezred Nyíregyházán – emlékeztetett ünnepi gondolataiban dr. Bene János, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója. – Itt kezdte katonai pályafutását vitéz Vattay Antal és rövidebb, hosszabb kitérők után ide is került vissza. Személye, példamutatása méltóvá teszi arra, hogy a nyíregyházi ezred az ő nevét viselje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában