Újfehértó

2021.11.27. 12:10

Nagy István: 2022 márciusára készül el az ország legnagyobb almatermesztési létesítménye

Bokrétaavató ünnepséget tartottak a befejezéshez közelítő újfehértói almacentrum központjánál.

Fotó: Pusztai Sándor

– Nagyon bízom abban, hogy ez a beruházás egy sarokkő, s hogy az almatermesztés új jövedelmezőségű kategóriába tud lépni, új versenyképességi szintet tud elérni itt a megyében, és az ország területén is. Bízom abban is, hogy ez a beruházás, mint első példa fog szolgálni az ország egész alma- és gyümölcstermesztésének megújításához. Azt látjuk, hogy a gyümölcsöt nem csupán megtermelni kell, de megfelelően fel kell dolgozni, hűteni kell, illetve piacot kell teremteni neki. Így lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is az almatermesztés nyertese – egyebek mellett e szavakkal nyitotta meg dr. Nagy István agrárminiszter az Újfehértón épülő, új almacentrum központjának bokrétaavató ünnepségét. Az esemény apropóját az adta, hogy a komplexum immár fontos mérföldkőhöz érkezett: lealapozva, szerkezetkészen áll, a külső burkolása is folyamatban, és azt a technológiát is beszerezték, amely a működtetéshez szükséges. Az eseményen a térség almatermesztésben érdekelt szakemberein, és a város vezetőin kívül a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon mikós, és Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is megjelent.

 

 

– Évek, évtizedek óta keresem a megoldást, mit kell tenni azért, hogy nyereségesebb, versenyképesebb legyen a termelés, mit kell tennünk azért, hogy a szabolcsi almatermelő gazdáknak megfelelő jövőképet, stabil piacot tudjunk biztosítani. Íme, itt a válasz, meg kell építeni ezt a beruházást – mutatott körbe az agrárminiszter, milyen remek helyről koordinálják hamarosan a térségben a világ harmadik legjelentősebb gyümölcsének a piacra juttatását.

Mint megtudtuk, ennek a programnak a 9,6 milliárd forintos keretéből épülhet meg az újfehértói almacentrum is, amely az ország legnagyobb almatermesztést kutató, szaktanácsadó és post harvest logisztikai központja lesz. A munkálatok az év februárjában kezdődtek, és mindenki azt reméli, hogy a már beszerzett válogató-csomagoló technológiát jövő júniusra beszerelik, 2022 júliusában pedig az üzem teljes kapacitással üzemelhet. Jövő tavasszal már szervezik a beszállításokat, megkezdik a térség termelőinek integrálást, márciusban elkészül a hűtőházi rész. Az almacentrumba gyűjtik, itt tárolják, és csomagolják a térség integrált termesztőcsoportjának a gyümölcseit, majd innen értékesítik a jövőben az egységes minőségű almát.

A folytatásban a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós is megerősítette, hogy az új üzem meg fogja erősíteni a gazdák kissé megrendült hitét, és újra lesz hagyománya az almatermesztésnek a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában