Tiszadada

2021.11.03. 10:45

Nem halványul a festő emléke

Tiszadadán jelentős kultusza van Holló Lászlónak, ezért sokat tesz az iskola és az önkormányzat.

Tarnai László

Rosta Ferenc alpolgármester adta át a díjat Dorkó Sándornénak

Fotó: iskola

Önkormányzati elismeréseket adtak át a közelmúltban Kiskunfélegyházán ünnepi képviselő-testületi ülés keretében. Tiszadada oktatási intézményének, a Holló László Általános Iskolának két évtizedes hagyományápoló, művészeti oktató, tehetséggondozó tevékenységéért Holló László-díjat adományozott a művész emlékét ápoló kuratórium.

Programok a névadó hetén

Vajon mit jelent ez az elismerés a dadai oktatási intézménynek? – kérdeztük Dorkó Sándorné igazgatótól.

– A gyerekek olyanok, mint a pillangók a szélben: egyesek magasabbra szállnak, mint mások, de mindegyikük a legjobb tudása szerint repül. Miért hasonlítanánk hát össze őket? Mindegyik más. Mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű! – kezdte a beszélgetést az oktatási intézmény vezetője.

– Ha a rajzok mellé odaállítanánk az alkotókat, talán az olvasókat is meglepné az a sokszínűség, ami a diákokat jellemzi. S bár ez nehézséget is okoz az oktatás során, ugyanakkor kihívást és örömet is jelent, ha elérünk egy-egy újabb célt vagy szép eredményt. Természetesen örülünk, hogy az oktató-nevelő munkánkat Kiskunfélegyházán is számon tartják és elismerik. Tény, hogy Tiszadadán jelentős kultusza van Holló Lászlónak, s ezért az elmúlt években sokat tett az iskola és a helyi önkormányzat. Az iskolánkban az idők múlásával változatlan Holló László emléke, folyamatosan nagy szeretettel ápoljuk. Hagyomány nálunk például a névadó hete rendezvénysorozat, ahol prózamondó- és rajzversenyen mérettetnek meg a környező iskolák diákjai.

A fészek melege

– Iskolánkba 160 tanuló jár, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya nyolcvan százalék fölött van. Nagy kihívás a pedagógusoknak a hátrányos helyzetű gyermekek motiválása, a minél esztétikusabb környezet kialakítása, a megfelelő eszközök – interaktív táblák, laptopok, Lego robotok – beszerzése – folytatta Dorkó Sándorné.

– Ezeknek a kis alkotóknak mi jelentjük a fészek melegét, az ösztönző hátteret. Kollégáim munkája, szeretete, elhivatottsága alakítja őket. A számítógépes világunkban nem könnyű rávenni a diákokat a festésre, a rajzolásra. Éppen ezért nagy öröm, ha szép alkotások kerülnek ki a kezeik közül, rajzoláskor, festéskor szinte szárnyalnak. Szívesen osztják meg elkészült műveiket környezetükkel. Az alkotás során a gyermek képessé válik a kommunikációra, nemcsak verbálisan, hanem vizuálisan is, így rátalálhat saját kifejezésmódjára.

– Küldetésünknek érezzük, hogy minél több ajtót nyissunk ki a tanulóink előtt, támogatjuk szárnypróbálgatásaikat és biztos hátteret adunk az alkotáshoz, a tanuláshoz. Munkánk hatékonyságához jelentős támogatást kapunk fenntartónktól, a Nyíregyházi Tankerületi Központtól. Kis iskolaként ugyanolyan fontosak vagyunk, mint a nagy, városi iskolák. Köszönjük a segítséget és a támogatást a tiszadadai önkormányzat tagjainak és Mizser Zsolt polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában