Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.05. 07:00

Nem látjuk a szmogtól az erdőt – Ezért volt veszélyes Nyíregyházán a levegő minősége

Azzal, ahogy és amivel fűtünk, befolyásoljuk a levegő minőségét.

Km

A levegő minősége attól is függ, ki mivel fűt

Fotó: MW-archív

Ahogy arról lapunkban beszámoltunk, október végén több napon át veszélyes volt Nyíregyházán a levegő minősége.

Szerettük volna megtudni, mi idézte elő ezt az állapotot, s arra is kíváncsiak voltunk, mit tehet a lakosság annak érdekében, hogy javuljon a helyzet – kérdéseinkre a megyei kormányhivatal válaszolt.

Ha ködös, szélcsendes időben a nagy hőingadozás miatt az alsó légrétegekben nem keverednek a szennyező anyagok, megnő a szálló por átlagértéke, ami elérheti, meghaladhatja az egészségügyi, a tájékoztatási, sőt a riasztási küszöbértéket is – ez történt a megyeszékhelyen is.

– Nyíregyházán október 26–31. között a levegő minőségének romlása a kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt következett be – írták, hozzátéve: a fűtési szezon miatt megnövekedett kibocsátások az alsó légrétegekben maradtak, ezért a magas légszennyezettségi értékek tartóssá váltak. November 1-jén a feltámadó szél hatására a szálló por napi átlagértéke már nem érte el a tájékoztatási küszöb­értéket, de az egészségügyi határérték felett volt. Az előrejelzések szerint a levegőminőségben a hét végéig jelentős javulásra számíthatunk a széllökéseknek és a jelentős csapadéknak köszönhetően. A hétvégén viszont újra emelkedhet a légszennyező anyagok koncentrációja, ezért azt kérik, hogy aki teheti, lehetőség szerint tömegközlekedési eszközzel utazzon, a szilárd tüzelés helyett pedig a gáztüzelést részesítsék előnyben. Nedves fával és hulladékkal (műanyag, bútorlap, ruhanemű) ne tüzeljenek, mert az egészségre veszélyes, ahogy kerti hulladékot is tilos égetni.

Megtudtuk: a kormányhivatal a fűtési szezon kezdete előtt is rendszeresen ellenőrzi a bútorgyártással foglalkozó cégek telephelyeit, s azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyeknél kezelt fahulladék képződik, az ellenőrzések során pedig nagy hangsúlyt kap a keletkező hulladék sorsának nyomon követése. Az ellenőrzések célja, hogy minél kevesebb kezelt fahulladékot égessenek el a gazdálkodó szervezetek és a lakosság is, hiszen így a levegő terhelése, szennyezése csökkenthető. A hulladékégetésekkel kapcsolatban a kormányhivatal egyrészt lakossági bejelentések alapján, másrészt a hatósági nyilvántartási adatok alapján folytat vizsgálatokat, s végez ellenőrzéseket. Az ezzel kapcsolatosan kiszabható levegőtisztaság-védelmi bírság mértéke 100 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet – tudtuk meg a kormányhivataltól.

Nem kell szmogtól tartani

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere lapunknak elmondta, a fűtésszezon megkezdésével természetszerűen valamelyest romlik a levegőminőség, ebben az időszakban rendszeresen tesznek közzé felhívásokat.

– Várhatóan az idén sokan a fatüzelést részesítik előnyben a magas gázárak miatt – tudtuk meg a polgármestertől. A városban egyes lakásokat távhővel fűtenek, ami sokkal környezetbarátabb, mint a fatüzelés, ám a Kisvárdán működő mérőállomás friss adatai is azt mutatják: nem kell szmogtól tartani.

Nagyon ritkán fordul elő

Máté Antal, Nyírbátor polgármestere elmondta: a városban csak nagyon ritkán van gond a levegő minőségével.

– A ködös, párás időjárás miatt megemelkedhetnek az értékek, de ez ritkán fordul elő, a fűtési szezonban általában semmilyen intézkedésre nincs szükség. Arra viszont minden évben felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ne égessenek ruhát, szemetet a kályhákban, mert ez rendkívül káros a környezetre, s az egészségre egyaránt – tette hozzá Máté Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában