Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.25. 17:33

Önkéntes katonákat várnak

A jelentkezők az alapkiképzés után számos területen kipróbálhatják magukat.

KM

Elsősorban azokra számítanak, akik az idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe | Fotó: Honvédség

Ismét önkéntes katonai szolgálatra várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség. Elsősorban azok érdeklődésére számítanak, akik nem jutottak be az idén főiskolára, egyetemre vagy a tanulmányaikat valamiért el kellett halasztaniuk.

A jelentkezés rajtuk kívül is mindenki előtt nyitva áll, aki még nincs 65 éves, büntetlen előéletű, rendelkezik bejelentett magyar lakcímmel és legalább általános iskolai végzettséggel. Az alapképzés 2022. január 5-én indul.

A program első ciklusát mintegy 500-an kezdték meg szeptemberben, s a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium ismét kiemelt érdeklődésre számít. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg – tájékoztatta lapunkat a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája.

Specializálódhatnak

Hozzátették: az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak ugyanazon a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat.

Elsősorban azokra számítanak, akik az idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe | Fotó: Honvédség

A résztvevők az alapokat a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el.

Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős- vagy búvárkiképzést is kaphat, de megtanulhat harcjárművet kezelni is. A hat hónap alatt és utána is bárki választhat más szolgálati formát, azaz dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, amely a kormány döntése alapján 2022-től bruttó 200 ezer forint. A program második részében a katonák már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, ez bruttó 260 ezer forintra emelkedik. A 25 év alattiak ennél is többet kereshetnek, hiszen mentesülnek az szja-fizetés alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

Felvételi többletpontok

Az önkéntes katonai szolgálatért a következő ciklusban is járnak a felvételi többletpontok.

Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, 32 pontot szerez, aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, 64 többletpontra jogosult. Jelentkezni december közepéig továbbra is a nyíregyházi toborzóirodában vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodájában lehet, az [email protected] címen. Az irodák elérhetőségei megtalálhatóak a www.iranyasereg.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában