Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.04. 16:11

Rangos díjak Penészleknek

Az energiatudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat ismerték el.

KM

Klenik Sándorné, Pesti Béla László és Hajdu Henrietta a díjátadón | Fotó: Hajdu Henrietta magánarchívuma

Tíz évvel ezelőtt indult útjára a Virtuális Erőmű Program, amelynek céljául tűzték ki, hogy 2020-ig a résztvevők 200 megawatt­óra erőművi kapacitást takarítanak meg. Ezt a vállalást már 2018-ban sikerült elérni.

Aktív hozzájárulás

A program tizenkettedik díjátadó gáláját az Országházban tartották a napokban. A rendezvényen 13 kategóriában díjazták az energiahatékony, energiatudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat.

Megyénknek ez alkalommal több díj is jutott. Mint elhangzott, a program összesíti az energiamegtakarítási és megújulóenergia-termelési projektek eredményeit. A virtuális erőmű a leginkább klímabarát erőmű, az el sem használt energia ugyanis a legkörnyezetbarátabb energia. Nincs CO2-kibocsátása, nem szennyezi a környezetet. A megyénkbeli településeink közül több helyen is aktívan járulnak hozzá a klímavédelemhez.

A kitartó munka gyümölcseként a Parlament épületében elismerést vehetett át Penészlek, Nyírbogát és Vásárosnamény – tudatta lapunkkal Hajdu Henrietta, a penészleki iskola intézményvezetője.

Klenik Sándorné, Pesti Béla László és Hajdu Henrietta a díjátadón | Fotó: Hajdu Henrietta magánarchívuma

Penészlek polgármestere, Klenik Sándorné kétszeresen is örülhetett, mert a településen lévő Nyugalomsziget Idősek Otthona is elnyerte az Energiahatékony Vállalat díját.

Az Encsencs-Penészlek-Nyír­vasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye a gyermekek oktatása révén kiemelten hozzájárul az energiatudatos neveléshez, környezetbarát működése révén pedig ismét kiérdemelte az Energiatakarékos Iskola elismerést. A térségünk számára is megtisztelő díjat Hajdu Henrietta intézményvezető Pesti Béla László, a Mátészalkai Tankerületi Központ igazgatója társaságában vehette át.

Megalakult a szövetség

Az eseményen beszédet mondott Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke is.

– Nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására – fogalmazott Szili Katalin.

A rendezvényen elhangzott, a programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérni.

Az el nem használt és így egy szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energiaegységekből épülő „virtuális erőmű” mára Magyarország második legnagyobb villamos erőművévé vált. Az összesen 9 000 vállalati, 350 000 diák, több száz önkormányzati partnerrel működő Virtuális Erőmű Program számos nemzetközi elismerésben részesült már az eddigi évek során.

A díjátadó gálán hivatalosan is megalakult a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség is, amely Magyarország legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szervezete lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában