Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.04. 14:00

Rendhagyóak az iskolacsalogatók

Van, ahol az online térben, máshol a szabadban szervezett programokkal várják az óvodásokat.

VNA

Kisállat-simogató és biokert is várja a gyerekeket Sóstóhegyen a Szabó Lőrinc tagiskolában

Fotó: KM-archív

A leendő első osztályosok már most is elkezdhetnek megismerkedni az iskolai élettel: számos intézményben szerveznek játékos előkészítő foglalkozásokat az óvodásoknak. A járványhelyzet árnyékában már tavaly is rendhagyó megoldásokkal kellett előrukkolniuk az oktatási intézményeknek – idén sincs ez másképp. A nyíregyházi Gárdonyi Géza Tagintézményben november 3-tól indultak volna az iskolára hangoló programok – azonban az eredeti elképzelésekkel ellentétben végül elmarad a személyes találkozás.

– A jelenlegi helyzet miatt át kellett gondolnunk a terveinket és a tanulóink, a leendő kisdiákok, a szülők és a pedagógusok egészségének megőrzése érdekében nem az iskolai falai között, hanem az online térben tartjuk meg ezeket a foglalkozásokat – mondta el lapunknak Ákli Istvánné tagintézmény-vezető.

– Már az előző tanévben is az internet adta lehetőséget használva segítettünk az óvodásoknak ráhangolódni az iskolára, így nem újdonság ez a helyzet, a korábbi tapasztalataink birtokában vághatunk bele. Tavaly hat különböző kisfilmet készítettek a tanító nénik a YouTube­-csatornánkra. Idén az iskola honlapján és közösségi oldalán érhetik majd el a szülők a szükséges linkeket.

Találkozás a természetben

A sóstóhegyi Szabó Lőrinc Tag­intézményben szeptembertől áprilisig minden hónapra terveztek egy-egy olyan napot, amikor az óvodások ismerkedhetnek meg az intézménnyel.

– Szeretnénk megtartani a programokat, így az iskola­váró foglalkozásokat is, de amennyiben szükséges, bármikor át tudunk váltani online rendezvényekre – fejtette ki kérdésünkre Rusznyák László tagintézmény-vezető. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell tantermekben összezsúfolódniuk a látogatóinknak: ökoiskolaként a szabadban is tudjuk fogadni az óvodásokat érdekes és izgalmas programokkal. Az állatsimogatónkra különösen büszkék vagyunk, hiszen a járványhelyzet a gyerekek szocializációjára is kihatott, és tapasztalataink szerint az állatok nagyon sokat segítenek nekik abban, hogy feloldódjanak és megnyíljanak.

Rusznyák László hozzátette: folyamatosan tartják a kapcsolatot azokkal az érdeklődő óvodákkal, melyek szívesen elvinnék a kicsiket megismerkedni az iskola kertjével és állataival. A tagintézmény-vezető kiemelte: ez a természetközeliség az iskolaváró programjuk sarkalatos pontja, hiszen a növények és az állatok körében a kisgyerekek sokkal barátságosabb helynek látják az iskolát.

Fertőtlenítik a termet

A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában már október végén is tartottak egy előkészítő foglalkozást, és a tanévben szeretnének még néhányat megszervezni – a következő november 5-én lesz.

– Nagy volt az érdeklődés, de a járványügyi adatok tükrében nem szeretnénk, ha túl nagy lenne a létszám, ezért két csoportban fogadjuk az érdeklődőket – tájékoztatta lapunkat Rubóczkiné Pekó Brigitta intézményvezető-helyettes.

– A szülők nem jönnek majd fel az emeleti termekbe, ahol a foglalkozásokat tartjuk: ők az aulában várhatják meg, amíg véget ér program, illetve arra is megkérjük őket, hogy viseljenek maszkot. A két turnus között fertőtlenítünk is a teremben.

Az intézményvezető-helyettes arról is beszélt, hogy szerdától az iskola zárt közösségi tereiben és a folyosókon kötelező maszkot hordani – a tantermekben nem, de a diákok az órákon is feltehetik, ha így biztonságban érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában