valami készül

2021.11.21. 08:00

Retteghetnek a műdisznók Encsencsen

Többfunkciós lőteret építenek a település határában.

JG

Ha Piricsét elhagyva lekanyarodunk Encsencs felé, pár száz méter megtétele után a jobb oldalon látszik: valami készülőben van. A falak ugyan még nem állnak, de egy épületrész alapjára a térkövek már rákerültek, és a terep szemmel láthatóan teljesen elüt a környék dimbes-dombos alakjától. Az épülő encsencsi lőtér területén járunk.

Új elemek

– Valaha ez egy használaton kívüli gyümölcsös volt – mondja Szedlár János, az Encs­encsi Vadászíjász Egyesület elnöke, a település polgármestere. – Az egyesületünk megvásárolta ezt a négyhektáros területet, mert elhatároztuk, hogy szeretnénk egy többfunkciós lőteret építeni. Ehhez pályázati forrásból és alapítványi támogatásból is szereztünk pénzt, és az egyesület tagjai is hozzájárultak a költségekhez. Először a tereprendezés történt meg, ezzel együtt a környék erdősítésébe is belefogtunk. Most már az építkezési szakaszban vagyunk. Sajnos több hónapos az elmaradásunk, de reményeink szerint jövő tavasszal átadhatjuk a lőteret.

Az encsencsi klub az íjászatot részesíti előnyben, de a most épülő intézményben nem csupán ennek a sportnak a szerelmeseit várják majd.

– Valóban, a légpuska, a pisztoly, a skeet új elemként kerül be az életünkbe – fejti ki Szedlár János. – Lesz egy harminc lőállásos, fedett lőterünk, és több pályánk is: egy olimpiai skeet, egy traplövészetre alkalmas és egy 100 méteres futóvadlövő. Ezenkívül egy 15 célos háromdimenziós terep­íjász­pályát is építünk, az erdős területen pedig légpuskás pályát hozunk létre.

Megszaladtak az árak

Az eredeti tervek szerint 25 millió forintba került volna a lövészcentrum kialakítása.

– Két évvel ezelőtti árakkal terveztünk – mondja a klubelnök. – Azóta a valóság felülírta az elképzeléseinket, a jelenlegi számításaink szerint legalább tízmillióval többe fog kerülni az építkezés. Még úgy is, hogy ide egy szemernyi homokot sem kellett szállítani, igaz, vinni sem, mert amikor a terepet rendeztük, a kitermelt homokot itt, helyben használtuk fel.

Szedlár János több mint harminc esztendeje foglalkozik háromdimenziós terepíjászattal.

– Encsencsen hagyománya van ennek a sportágnak. Még az egykori MHSZ-időben komoly lövészélet volt a faluban, a generációk egymásnak adták tovább a tudást. Az a célunk, hogy ez a hagyomány folytatódjon, de ne csupán a településen, hanem a környéken is. Szeretnénk felkutatni a tehetséges fiatalokat, ezért a terveink szerint megkeressük a térség iskoláit, bemutatót tartunk a gyerekeknek, és igyekszünk felépíteni egy komoly utánpótlásbázist.

Borítókép: A terep-előkészítés után már a 30 állásos, fedett lőtér kialakításán dolgoznak | Fotó: Jernei Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában