Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.09. 07:18

Rossz látási viszonyok, csúszósabb utak – itt a balesetek szezonja

A balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek.

BM

Fotó: [email protected] +36305431120

Az esős, ködös időjárás sok közlekedési balesetet okoz. Árokba csúszott autók, ütközések jelzik, hogy ilyenkor más vezetési stílusra és nagyobb odafigyelésre van szükség. Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket – erősítette meg dr. Fedor Rita.

– A legtöbb problémát a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek, csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Fékek és világítás

Ősszel a látási viszonyok rosszabbak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű lámpáit – ezért is fontos, hogy azok jól működjenek. Az őszi-téli átállás időszakában célszerű egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű átvizsgálását, ez azonban nem menti fel a gépkocsivezetőt az akkumulátor, a gumiabroncsok, a kormány, a világítás és a fékrendszer elindulás előtti ellenőrzésének kötelezettsége alól.

– Lényeges, hogy a járműben megbízhatóan működjön az ablaktörlő, legyen benne megfelelő ablakmosó folyadék – sorolta az őrnagy a baleset-megelőzési tanácsokat. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra ráfutás balesetveszélyes helyzetet teremthet, számítani kell arra is, hogy az aszfaltra felhordott sár csúszóssá teheti az utakat. Esős időszakban a felüljárókon, a hidakon, az erdősávval védett útszakaszokon az átnedvesedett falevelek miatt fokozottan kell számolni az úttest csúszósságával, ilyen helyeken időben lassítson! Hideg időjárási viszonyok között nagymértékben csökkennek a nyári gumiabroncsok tapadási tulajdonságai, a megcsúszás téli gumiabronccsal és lassabb tempóval, az esetleges baleset pedig nagyobb követési távolsággal elkerülhető.

A ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentsék a járművük sebességét. Ha beértek a ködös útszakaszba, ne fékezzenek hirtelen és figyeljék a mögöttük haladókat is. Esős, ködös időszakban csökken a látótávolság, és a csúszós utakon megnő a féktávolság, ezért fontos a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetés.

Mindig jól látszani

– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, fokozottan ügyeljenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén is – mondta dr. Fedor Rita. A gyalogosok is többet tehetnek biztonságuk érdekében, ha láthatóságukra nagyobb figyelmet fordítanak.

Aki gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekedik, annak korlátozott látási viszonyok mellett láthatósági mellényt kell viselnie, ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

– A kerékpárosok ügyeljenek a világítóberendezések működésére: a láthatóság életet menthet – hangsúlyozta az őrnagy. Fontos, hogy mindenki türelmesen, toleránsan és szabálykövetően közlekedjen.

Borítókép: A Varga Gumiszervizben egyre többen szereltetik fel a téli abroncsokat | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában