Nyírbéltek

2021.11.17. 16:31

Segítenek, ahol tudnak

Már a mikuláscsomagokat állítják össze Nyírbélteken.

JG

A közfoglalkoztatásban résztvevők egyik feladata a település köztereinek tisztán tartása

Fotó: Jernei Gábor

– A pandémia sajnos Nyírbélteket sem kerülte el – mondta lapunknak Bagdi Sándor, a település polgármestere és hozzátette: több megbetegedés is volt a faluban.

– Van egy 34 férőhelyes bentlakásos idősotthonunk, és hiába tettünk meg minden szükséges óvintézkedést és tartottuk be a higiéniai előírásokat, ott is megjelent a járvány, sajnos még veszteségünk is volt. Közel háromezres a település lélekszáma, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk vigyázni a polgárainkra. Valamennyi háztartásba eljuttattunk egy tisztasági csomagot, a családok 10 ezer forint értékben tartós élelmiszereket is kaptak, és most, a mikuláshoz közeledve is eljuttatunk az itt élőkhöz egy 15 ezer forint értékű pakkot élelmiszerekkel, tisztasági eszközökkel. Emellett az idén is osztunk szociális tűzifát, és azt szeretnénk, ha ebből minden háztartás kapna egy köbméternyit.

Új faházakat vettek

A nyírbélteki polgármester azt is elárulta, hogy ebben az esztendőben is tudtak fejleszteni.

– Az idén nekiláttunk a vásárcsarnok felújításának. Nyolc kis kihajtható oldalú faházat vásároltunk, ezekről árusíthatják majd a helyiek a portékájukat. Az agrárlogisztikai központunkat is sikerült bővíteni egy nagy, 60 tonnás mérleggel. A terményfelvásárló telepünk startra készen áll, az üzemeltetésére is van jelentkező. Nagyon jó lenne, ha a helyi gazdáknak nem kellene messzire szállítanuk a terményeiket, hanem helyben adhatnák el a napraforgót és a kukoricát.

– Ebben az évben a megye kettes csapatunk öltözője és a művelődési ház is megújult, mindkettő pályázati forrásból – mondta Bagdi Sándor.

– A művelődési házban így végre felszerelhetjük a korábban beszerzett, korszerű hangosító berendezéseinket, így a jövőben XXI. századi környezetben fogadhatjuk majd a rendezvényeinkre érkezőket.

Művelik a földet

A közfoglalkoztatási programban közel kétszázan dolgoznak.

– Több mint 700 hektárnyi földje van az önkormányzatnak. A gazdák is sokat bérelnek tőlünk, de marad éppen elég, amit mi művelünk. Tavaly tököt, uborkát és paprikát termesztettünk. Az idén csak az utóbbi kettőt, mert az egy évvel ezelőtti töktermés nagyon gyenge volt. A mezőgazdasági szezon végeztével főként a település közterületeit tartják karban a közfoglalkoztatásban résztvevők – mondta végül Bagdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában