Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.22. 07:00

Segítség a beteg gyerekeknek

A MOL Gyermekgyógyító Programja révén fejlesztőfoglalkozásokhoz kapnak támogatást a szervezetek.

MI

Az idén az országban 35 szervezet rendezhet élmény- és művészetterápiás fejlesztőfoglalkozásokat, illetve téli és évközi táborokat a MOL Gyermekgyógyító Programja keretében. A művészeti, mese- és drámapedagógia mellett növekszik az állatasszisztált, speciálisan képzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma, de olyan szervezet is van hazánkban, amely fal- és sziklamászással vagy a természeti kihívások leküzdésével támogatja a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját. Megyénkben két szervezet, a nyíregyházi Nyír-Diabet Egyesület és a kisvárdai Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért pályázott sikerrel. A győzteseket arról kérdeztük, mire használják a támogatást, és hogyan segítenek a gyerekeknek.

Támogató közösség

Balogh Zsuzsa, a Nyír-Diabet Egyesület vezetője lapunknak elmondta, az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiataloknak óriási segítség a közösségi élmény, de több edukációs programmal is támogatják őket. – Ma már nagyon korszerű kezelések és szenzorok vannak. A 24 órás vércukormérő, az inzulinpumpa hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen a diabéteszes fiatalok élete, mi pedig szeretnénk minden újdonsággal megismertetni őket. Az eszközök működését is bemutatjuk nekik, de családi táborokat is szervezünk, ahol dietetikusok és pszichológusok előadásaiból tájékozódhatnak az érintettek. A közösségépítés nagyon fontos, hiszen úgy gondolom, a legtöbbet egymástól tanulhatnak a cukorbetegek – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a MOL támogat minket. Korábban a kamasztáboraink megszervezésében segítettek, ahol az idén zömében 14–15 éves gyerekek voltak. A nyíregyházi tankonyhákban rendszeresen szervezünk főzőklubokat az 1-es típusú diabéteszeseknek. Ebben kértük a vállalat segítségét, hiszen a klub ingyenes, és az alapanyagokat is mi szerezzük be, hogy ne terheljük a családokat. A klub 2017-es indulásakor az volt a célunk, hogy a családok megtanulják a szénhidrát számolásának minden lépését, hiszen a cukorbetegeknél kiemelten fontos az étrend. Figyelembe kell venni az inzulin adagolásakor, hogy hány gramm szénhidrátot eszik a gyerek. A konyhában fantasztikus a légkör, és a mumus számolgatás sem tűnik már olyan barátságtalannak. A diétát megtanulják a szülők és a gyerekek, közösséget építünk, ezáltal könnyebb megbirkózni a betegség nehézségeivel – ismertette a főzőklub előnyeit Balogh Zsuzsa.

– A pályázat egyik nyerteseként lehetőséget kaptunk autizmussal élő, valamint súlyos, halmozottan sérült gyermekek és családjaik támogatására – ezt már Matusné dr. Biró Mariann, a kisvárdai Csigaház fenntartója mondta el lapunknak.

A zene gyógyító ereje

– Az alapítvány 2017-től Kisvárdán és környékén a koraszülött, eltérő fejlődésű, cerebralis paresissel, fogyatékkal élő gyermekek, érzékszervi sérült, mentálisan sérült gyermekek, valamint szüleik támogatását, életkörülményeik javítását tűzte ki célul. Felvilágosító, információnyújtó, kulturális, oktatási, fejlesztési, egészségmegőrző és szociális programjaink vannak, a MOL támogatásával pedig zeneterápiás foglalkozásokat tartunk.

– A zeneterápia kevert specifikus fejlődési zavar, autizmus, illetve központi idegrendszeri sérülés esetén a kommunikáció, a figyelem fejlesztésében, szociális készségek támogatásában segít. A zeneterápiát egyénre szabottan, a lehetőségeit feltérképezve használjuk, és állítjuk fel a terápiás célokat és a fejlesztési tervet – tudtuk meg az intézmény fenntartójától, aki hozzátette: a terápia során a szülők egy külön csoportban is megoszthatják egymással a tapasztalataikat, így a lelki támogatás mellett egy olyan közösséget is építenek, ami segíthet a családoknak, hogy ne szigetelődjenek el a külvilágtól, a lehetőségekhez képest teljes életet élhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában