Ingatlan

2021.11.16. 17:30

Találkozott a kínálat és a kereslet

Az árnövekedés ellenére az új építésű családi házak és lakások eladása szárnyalt az idén.

KO

Az építőipari anyagok drágulása is formálta az új építésű házak árát

Forrás: Illusztráció: MW

Fotó: Teknős Miklós

A zöldhitelekkel tovább bővül a lakáseladások száma, az új konstrukció pörgeti a hitelezést is. Az ingatlanszektorban nincs ok panaszra, a 2021-es év elejéhez képest az elmúlt negyedévben országos viszonylatban 20 százalékkal emelkedett az értékesítések száma. Egy használt lakás átlagosan 19,2, míg egy új 40 millió forintba került az idei első fél évben. A felfutás érezhető volt a vidéki nagyvárosokban is.

– A pandémia alatt volt egy átmeneti időszak, amikor kevesebb lakás cserélt gazdát, a korlátozások feloldása „életet lehelt” az ingatlanszektorba is. Noha az építőpari alapanyagok ára elszaladt és drágultak az új otthonok, mégis sokan költöztek nagyobb lakásba vagy mentek zöldövezeti családi házba, jellemzően a többgyerekes családok – vont gyors mérleget lapunknak Horváth Sára, a Balansz Ingatlanstúdió cégvezetője.

Hatvanmilliós családi házak

A nyíregyházi értékesítőhálózat vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt 2-3 hónapban a megyeszékhelyen az új családi házak keltek el a leggyorsabban, 500-600 ezer forintos négyzetméterárakon. Többnyire a 130–150 négyzetméter alapterületű és afeletti lakóházakat, ikerházakat kínálták a kivitelezők, akik közül sokan a tervezőasztalról értékesítenek.

– Az új építésű ingatlanok árában az építőanyagok árrobbanása tagadhatatlanul érezhető volt. Hogy milyen mértékben húzták fel az árakat? Pontos választ nem lehet adni, ugyanis a különböző régiókban más és más szempontok befolyásolják az értékesítést. A családi házaknál számít, hol épült fel, a külvárosi övezetekbe szívesen költöznek ki a családok, a megyeszékhelyhez közel eső településeken szintén fogytak a telkek. Az árban nagy a szórás, ha átlagot kell említenem, tavaly még 40 milliós házakról, az elmúlt negyedévben átlagosan 50-60 milliós új ingatlanokról írtak alá adásvételi szerződéseket ügyfeleink – jegyezte meg a szakember.

Minőségi csere

Horváth Sárától megtudtuk, az építőiparban tapasztalható szakemberhiány miatt a vevők nem szívesen bajlódnak a felújítással, ezért inkább a jó, illetve a kiváló állapotú panelek, téglalakások iránt nőtt meg az érdeklődés. – A nyíregyháziak a minőségi cserébe is belementek, a régi építésű szűkös panelekből tágas téglalakásokba költöztek. A fiatalabb generáció panelt vásárolt. Azt tapasztaltuk, hogy a vevők a szükséges 20-30 százalék önerőn túl is be tudtak szállni az új lakás finanszírozásába készpénzzel és hitelekkel – mondta Horváth Sára. Majd azzal folytatta: az idén a használt lakások ára Nyíregyházán 350–470 ezer forint/négyzetméter­ között mozgott, építési módtól, elhelyezkedéstől és állapottól függően.

– S bár új társasházak nyáron alig épültek, az árban néhány százalékos ugrás mégis mérhető volt. Összességében az ősz pozitív fordulatot hozott a lakáspiacon, a kereslet és kínálat is erősödött, s ez folytatódhat a következő évben is. A hitelkonstrukciók, a támogatott lakáshitelek, a babaváróhitel és a csok felfelé hajtják a piacot – fűzte hozzá a szakember, aki végül egy, a Világgazdaságban közzétett adatra hivatkozott, ami szerint az idén októberben meghaladta az 1000 milliárd forintot Magyarországon az adott évben folyósított lakáscélú hitelek összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában