Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.19. 10:44

Tényleg ennyire nehéz? – Mutatjuk, mikor kapcsoljunk ködlámpát és nappali menetfényt!

Nem használjuk megfelelően, és ezzel egymás idegeire megyünk az utakon.

Arról nem is beszélve, hogy az esetek többségében ezzel szabálytalanságot követünk el, sőt, akár veszélyhelyzetet is előidézhetünk.

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, vagy stílusosan, eloszlatni a ködfelhőket és rávilágítani a dolgokra.

Olykor szinte háború dúl a közösségi oldalak felületein az egymásra licitáló kanapéhuszárok között, ki tudja jobban a KRESZ-t.

Az eredmény persze mindig egy végeláthatatlan kommentcunami, amiből nehéz kihámozni, kinek van igaza.

Beköszöntött a sötét, ködös ősz, nem is lehetne ennél aktuálisabb, hogy végre mindenki számára érthetővé tegyük a nappali menetfény, a ködfényszóró és a hátsó helyzetjelző ködlámpa helyes használatát.

Látni és látszani

– A nappali menetfény, az ezzel ellátott gépjárművek esetén, indításkor automatikusan felkapcsol. Funkciója, hogy a járművet láthatóvá tegye a többi közlekedő számára. Fontos azonban megemlíteni, hogy a nappali menetfény a járművek többségén csak elől világít. Fényereje és lokalizációja miatt csak jó látási viszonyok között használandó! Korlátozott látási viszonyok között nem helyettesíti a tompított fényszóró használatát! – hívta fel a figyelmet Nagy Emese, a nyíregyházi Sprint Autósiskola oktatója.

Köd előttem, köd utánam

– Ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják, mint például erősen ködös időben. A hátsó ködlámpa a mögöttes forgalom számára zavaró lehet, ezért ne használjuk olyan esetben, amikor valaki folyamatosan mögöttünk halad! – tette hozzá az oktató.


Összegezve: nappal, jó látási viszonyok között lakott területen belül és kívül egyaránt megfelelő a nappali menetfény használata. Amennyiben autónk nincs ilyennel ellátva, lakott területen kívül, nappal is kötelező a helyzetjelző és a tompított fényszóró használata.

Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen belül és kívül egyaránt kötelező a helyzetjelző és tompított fényszóró használata. A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata abban az esetben, ha a közlekedésben résztvevő többi jármű vezetőjét elvakítja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában