Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.19. 10:44

Tényleg ennyire nehéz? – Mutatjuk, mikor kapcsoljunk ködlámpát és nappali menetfényt!

Nem használjuk megfelelően, és ezzel egymás idegeire megyünk az utakon.

Fotó: Máté János

Arról nem is beszélve, hogy az esetek többségében ezzel szabálytalanságot követünk el, sőt, akár veszélyhelyzetet is előidézhetünk.

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, vagy stílusosan, eloszlatni a ködfelhőket és rávilágítani a dolgokra.

Olykor szinte háború dúl a közösségi oldalak felületein az egymásra licitáló kanapéhuszárok között, ki tudja jobban a KRESZ-t.

Az eredmény persze mindig egy végeláthatatlan kommentcunami, amiből nehéz kihámozni, kinek van igaza.

Beköszöntött a sötét, ködös ősz, nem is lehetne ennél aktuálisabb, hogy végre mindenki számára érthetővé tegyük a nappali menetfény, a ködfényszóró és a hátsó helyzetjelző ködlámpa helyes használatát.

Látni és látszani

– A nappali menetfény, az ezzel ellátott gépjárművek esetén, indításkor automatikusan felkapcsol. Funkciója, hogy a járművet láthatóvá tegye a többi közlekedő számára. Fontos azonban megemlíteni, hogy a nappali menetfény a járművek többségén csak elől világít. Fényereje és lokalizációja miatt csak jó látási viszonyok között használandó! Korlátozott látási viszonyok között nem helyettesíti a tompított fényszóró használatát! – hívta fel a figyelmet Nagy Emese, a nyíregyházi Sprint Autósiskola oktatója.

Köd előttem, köd utánam

– Ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják, mint például erősen ködös időben. A hátsó ködlámpa a mögöttes forgalom számára zavaró lehet, ezért ne használjuk olyan esetben, amikor valaki folyamatosan mögöttünk halad! – tette hozzá az oktató.


Összegezve: nappal, jó látási viszonyok között lakott területen belül és kívül egyaránt megfelelő a nappali menetfény használata. Amennyiben autónk nincs ilyennel ellátva, lakott területen kívül, nappal is kötelező a helyzetjelző és a tompított fényszóró használata.

Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen belül és kívül egyaránt kötelező a helyzetjelző és tompított fényszóró használata. A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata abban az esetben, ha a közlekedésben résztvevő többi jármű vezetőjét elvakítja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában