Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.06. 15:30

Tízéves a gyulaházi Gagarin-szobor

Farkas Bertalan szülőházának környezetében egy évtizeddel ezelőtt leplezték le az emlékművet.

ltl

Gagarin Gyulaházán | Fotó: nyitraizsolt.hu

Gyulaháza. Napra pontosan tíz évvel azután, hogy Gyulaházán leleplezték a Gagarin-szobrot, Magyarországon rendezték a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusát november 5-éig.

Kormányzati űrstratégia

„A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra a gazdasági és technológiai növekedés szempontjából” – jelentette ki Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón. Kiemelte, hogy az idén tették közzé az első magyar kormányzati űrstratégiát, amelynek célja, hogy rávilágítson az ágazat erősségeire, kihívásaira és kiemelt projekteket fogalmazzon meg. Elkötelezettek amellett, hogy kutatóűrhajóst küldjenek a nemzetközi űrállomásra azért, hogy magyar tudományos kísérleteket végezzen.

Tíz éve, 2011. november 3-a óta áll Jurij Gagarin szobra a község iskolája mellett. A máig egyetlen magyar űrhajós szülőhelyén, Gyulaházán leplezték le az alkotást.

Gyulaházáról a csillagokig

– Az orosz kormány ajánlotta fel a kozmoszban járt űrhajósok országainak a szobrot. Köszönettel vettük a gesztust, büszkén fogadtuk el a korszakalkotó űrrepülésre emlékeztető művet. Méltó helyet találtunk neki: Farkas Berci szülőházának környezetében lehet megtalálni a hiteles emlékművet – reagált érdeklődésünkre Bardi Béla, Gyulaháza polgármestere, aki egyhuzamban negyvenhat esztendeje irányítja a községet.

Gagarin Gyulaházán | Fotó: nyitraizsolt.hu

Jurij Alekszejevics Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok–1 típusú egyszemélyes űrhajóval moszkvai idő szerint 9 óra 7 perckor startolt Bajkonurból, és 1 óra 48 perc alatt kerülte meg a Földet. Már kisgyerekként is rajongott a repülőgépek és a repülés iránt. Háromezer társához hasonlóan jelentkezett kozmonautának. A közel két évig tartó kiképzés végén tagja lett az űrutazásra készülő hatos csoportnak. 1961 elején dőlt el, hogy a 157 centis, 58 kilós ember lesz az első, aki a világűrbe mehet. Korán hunyt el: egy vadászgépbalesetben vesztette életét 34 évesen.

A Kelet-Magyarország egy évtizeddel ezelőtti címlapja | Fotó: KM-archív

Amikor kiderült, hogy Gyulaházán is lesz szobra, komoly előkészületek előzték meg az avatóünnepséget. Farkas Bertalant elkísérte az a Valerij Kubaszov is, akivel együtt utaztak az űrben. Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkáraként érkezett hozzánk. „Az űripar azért fontos terület, mert a technikai fejlődés szinte minden újítása innen eredeztethető” – fogalmazott a miniszterelnöki biztos. Farkas Bertalan köszöntőjében annak adott hangot, hogy „érdemes tanulni, szorgalmasnak lenni és akarni: akár Gyulaházáról is el lehet jutni a csillagokig”.

Speciális képzések

A következő magyar űrhajós felkészítése a kiválasztási folyamattal kezdődik. Repülőorvosok, pszichológusok vizsgálják a pályázók egészségügyi állapotát és az űrrepülés, illetve súlytalanság jelentette fizikai, szellemi megterheléssel szembeni ellenálló képességét. A jelölteknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket és elhivatottságukat is tesztek, valamint meghallgatások során – olvasható a hunor.gov.hu oldalon.

Farkas Bertalan nyilatkozott a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitóján a Hotel Hiltonban | Fotó: MTI, Kovács Attila

A kijelölt űrhajósnak és egy további kiválasztott tartalékosnak részt kell vennie Houstonban az Axiom Space Inc. révén szervezett körülbelül hat hónapos alapkiképzésen. Ez idő alatt szimulált körülmények között (parabolarepülés, több­órás víz alatti kiképzés) készítik fel az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodásra. A kijelölt űrhajós ezen felül részt vesz a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken is. Az űrrepülésre a jelenlegi ütemezés szerint várhatóan 2024-ben kerülhet sor, ez azonban a küldetés összetettsége miatt későbbi időpontra tolódhat.

Elkezdődött az új misszió

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusán Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa bejelentette: elkezdődött a második magyar tudományos űrhajós misszió, a Hungarian to Orbit (Hunor) program toborzása, amelyre elektronikusan, a hunor.gov.hu oldalon lehet jelentkezni 2022. január 31-éig. A leendő magyar űrhajóst a jövő évben választják ki, ezután kezdődhet el a fizikai felkészítés és a tudományos képzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában