Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.23. 11:30

Töretlen a kártya népszerűsége

Mintegy egymillió munkavállalónak van SZÉP-kártyája, amivel különféle szolgáltatásokért fizethetnek.

MI

Többen fizetnek SZÉP-kártyával, de nem mindenhol nőtt a forgalom

Fotó: Illusztráció: MTI/Balázs Attila

A korábbi döntés értelmében az év végéig lettek volna átjárhatók a Széchenyi Pihenőkártya alszámlái, de a kormány meghosszabbította az intézkedést 2022. szeptember 30-ig. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint a kedvező változások címzettje nemcsak a turisztikai ágazat, hanem a magyar lakosság, a

családok is, hiszen a zsebek közti átjárhatóság, a csökkentett adó, a megemelt keretösszeg egyre többek pihenését, rekreációját biztosítja. Összeállításunkban szolgáltatókat

kérdeztünk a kártyáról.

Több pénz jut pihenésre

Mintegy egymillió munkavállalónak van pihenőkártyája, ők szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, illetve különböző szabadidős szolgáltatásokat fizethetnek vele. Az idén tavasszal Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt mondta, az alszámlák közötti átjárhatóság nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is, mivel az ebben az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre.

Az elmúlt évek adatai alapján a munkavállalók a feltöltések 70 százalékát a vendéglátás alszámlára, 10 százalékát a szabadidő, 20 százalékát pedig a szálláshely zsebre kérik a munkaadójuktól. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés annak ellenére szükséges, hogy a vendéglátás forgalma az október 30-tól november 5-ig tartó hét napban 16,6 százalékos növekedést mutatott a 2019. év azonos időszakához képest. Az elmúlt több mint másfél éves időszakban ráadásul a kormány megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét: tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta viszont már csak 15 százalék.

– Az adókönnyítés az idén összességében 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél. A SZÉP-kártyát érintő kedvező változások címzettje nemcsak a turisztikai ágazat, hanem a magyar lakosság, a családok is, hiszen a zsebek közti átjárhatóság, a csökkentett adó, a megemelt keretösszeg egyre többek pihenését, rekreációját biztosítja – hangsúlyozta Tállai András. A pihenőkártya népszerűségéről számoltak be az általunk megkérdezett megyei elfogadóhelyek is.

Bátrabban költenek

Machnyik Zoltán, a Bécsi Szalon tulajdonosa lapunknak elmondta, az emberek előszeretettel használják a SZÉP-kártyát a masszázsszalonban, s úgy véli, a mostani könnyítés a vendégeknek és a szolgáltatóknak egyaránt jól jön.

– A zsebek átjárhatóvá tételével nagyobb összeget szabadíthatnak fel, ennek mi is örülünk, hiszen korábban csak a szabadidő alszámlát fogadhattuk el. A forgalomban nem tapasztaltunk növekedést, de a fizetések között nagyobb arányt tesznek ki a pihenőkártyás tranzakciók – osztotta meg tapasztalatait Machnyik Zoltán, majd hozzátette: a járványadatok súlyosbodása már érezteti a hatását a forgalomban, de nem is baj, hogy óvatosabbak az emberek.

– Az egész vendéglátásnak jót tesz, hogy átjárhatóvá tették korábban a SZÉP-kártya alszámláit, a mi forgalmunk is javult az intézkedésnek köszönhetően – ezt már Ilosvai Csaba, a napkori Napkelte Panzió üzletvezetője árulta el lapunknak. Kifejtette: a pandémia alatt érezhetően növekedett a pihenőkártyás és bankkártyás fizetések száma, hiszen az emberek biztonságosabbnak tartják az érintésmentes fizetési módokat, mint a hagyományos készpénzes formát.

– Gyakoriak az olyan napok, amikor a forgalom kétharmadát az ilyen fizetések teszik ki, s mindez a nyári dömping alatt még szembetűnőbb volt. A vendégeink közül sokan a nagyobb családi eseményekre, ünnepi alkalmakra tartalékolják a SZÉP-kártya keretösszegét, egyfajta ajándékként tekintenek rá. Egyre többen tartják nálunk a születésnapokat, névnapokat, egyéb jelentősebb családi eseményeket, amikor egyszerre nagyobb összeget költenek, továbbá az esküvők költségeinek egy részéhez is sokan igénybe veszik a pihenőkártya keretét. A karácsonyi menü elkészítését, a szülinapi vendéglátást is egyre többen bízzák ránk, így egyrészt mi is jól járunk, másrészt az embereknek – főleg az édesanyáknak – több idejük marad a családjukra – tudtuk meg az üzletvezetőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában