Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.01. 20:00

Túra értékeink nyomában

Az egyesület tagjai versekkel színesítették a történelmi-irodalmi kirándulást.

KM

Csoportkép is készült Balsán | Fotó: egyesület

Az irodalmi, történelmi és természeti kincsek megismerése mellett a közösségépítés is célja volt annak a kirándulásnak, amit a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szervezett a közelmúltban. A múlt értékeinek nyomában néhány Tisza-parti települést kerestek fel.

A sváb ősök életmódja

– Gávavencsellő volt az első állomásunk, ahol felkerestük és megkoszorúztuk Rakovszky Sámuel 1848-as honvéd ezredes sírját. Halálának 32. évfordulója alkalmából állítottak méltó síremléket számára – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Bihari Albertné, az egyesület alapító titkára.

– Ezt követően a Tiszabercelen született, majd Gáván élő költőnő, Bessenyei Anna emléktábláját tekintettük meg a református parókia homlokzatán. Bessenyei György költő unokahúga volt, szenvedélyesen szerette az irodalmat és sok verset írt. Az emléktábla előtt Abonyiné Antal Anna tagtársunk felolvasta a költőnő egyik versét.

A kirándulók ellátogattak a Sváb Tájházba is, ahol megismerkedhettek a berendezési és használati tárgyak révén a sváb ősök életmódjával, kultúrájával, a régi paraszti élet nehézségeivel és szépségeivel. Megtekintették a szentképgyűjteményt és az 1832-ben épült sváb kápolna kincseit is.

Vers a balsai révnél

– Balsán Somogyi Szilvia polgármester asszony és a képviselő-testület tagjai színesen és tartalmasan meséltek a csűrben a település értékeiről, többek között Cserhát József költőről. Balsán született, itt járt iskolába és innét indult el a népi írók és a nyugatosok nagy táborába. Haláláig Balsa, Szabolcs és a Nyírség töltötte ki írásainak zömét.

Csoportkép is készült Balsán | Fotó: egyesület

– Egyesületünk tagja, Czimbula Ibolya Cserhát József-díjas költő a település neves szülötte szép versének kiváló tolmácsolásával színesítette a bensőséges hangulatú rendezvényt. A balsai révnél Abonyiné Antal Anna mondta el Juhász Gyula Tiszai csönd c. versét, majd koszorút helyeztünk el a II. világháborúban lerombolt Tisza-híd emléktáblájánál. Felkerestük az ott található Ökoturisztikai Látogatóközpontot, ahol Szoboszlai Ottó kalauzolt bennünket.

Az egyesület tagjai ellátogattak Szabolcsra, Tiszaeszlárra, illetve elutaztak Tokajba is, ahol a város megtekintése után megkoszorúzták a tíz éve elhunyt elnökük, dr. János István sírját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában