Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.15. 13:58

Új lehetőségekkel bővül az operatív program

TOP Plusz Információs napot tartottak.

– A megye polgármesterei már nagyon várták ezt a napot, hiszen minden bizonnyal nagy tervekkel készülnek a következő hétéves pályázati ciklusra. A TOP Plusz forrásai azonban nem kizárólagosak, számos más konstrukció is biztosítja a megye fejlődését – mondta el köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a TOP Plusz Információs napon, a megyeházán.

Az eseményen jelen volt Oláh Gábor, regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Stefán László, a Pénzügyminisztérium RFP Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztályának vezetője, Tabajdi Márton, a Módszertani Főosztály vezetője, Szabó Csaba, a Programvégrehajtási Főosztály vezetője és Major Marianna a Takarékbank Zrt. képviseletében. A jelenlévők előadásaikban értékes információkkal segítették a megye polgármestereit, hogy sikeresen pályázhassanak a megújult Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

Kiváló, hatékony projektek

Oláh Gábor helyettes államtitkár kiemelte: bízik benne, hogy a következő hét év még sikeresebb lesz.

– A mi feladatunk az, hogy az önök terveit hatékonyan valósíthassuk meg. A TOP Plusz forrásait a magyar adófizetők biztosítják, ezért mindenkinek a közös érdeke, hogy ezeket az pénzeket kiváló projektekkel, minél hatékonyabban használják fel. A programban előfinanszírozzuk a települések projektjeit, ami óriási lehetőség,mert így önerő nélkül is megvalósulhatnak ötleteik – hangsúlyozta Oláh Gábor, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén mintegy 1800 milliárd forintnyi forrásra lehet pályázni.

– Már megjelentek az első pályázati felhívások, és a TOP Plusz egyik jelentős újdonsága, hogy minden megyében célterületeket alakítottunk ki. Ezek lényege, hogy a pályázóknak nem az egész megyével, hanem e célterületen indulókkal kell versengeniük. Szintén újdonság, hogy a köznevelési intézmények korszerűsítésére is lehet forrásokat igényelni. Új intézmény létrehozására nincs lehetőség, de a meglévők fejlesztésére pályázhatnak az általános és középiskolák fenntartói – tudatta Stefán László. A főosztályvezető elmondta, a helyi jelentőségű gyógyfürdők korszerűsítésére szintén lehetőség, ami a megyében Vásárosnamény, Nyírbátor és Kisvárda fürdőit érinti.

Még több lehetőség

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő kiemelte, a megye polgármesterei, országgyűlési képviselői és a megye önkormányzata is egyetért abban, hogy rendkívül sikeres volt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program az előző uniós költségvetési ciklusban, és hasonló eredményeket várnak a következő időszaktól is. – A csapadékvíz elvezetése fontos feladat volt a megyénkben, a forrásoknak köszönhetően több településen is fejlesztették vagy kiépítették a rendszert – említett egy példát az országgyűlési képviselő.

Seszták Oszkár arról számolt be, a TOP Plusz olyan lehetőségeket is teremt, amire korábban nem volt példa, így az oktatási intézmények infrastruktúrája ebből a keretből újulhat meg,valamint óriási hangsúlyt kap a megyében a négy- és öt számjegyű utak felújítása is, ugyanis a polgármesterek gyakran jelzik, mekkora szükség van utak korszerűsítésére. – A pályázatokhoz minden segítséget megadunk az önkormányzatoknak, ezért akinek kérdése van, bizalommal forduljon hozzánk – hangzott el a találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában