Nyíregyháza

2021.11.10. 15:30

Újra felkerültek a színes maszkok

Megelőzési céllal kerültek elő a maszkok az iskolákban.

KO

Zelkesek kedden a nagyszünetben

Fotó: Dodó Ferenc

Néhány nyíregyházi iskolában újra maszkot kell hordani. Ha nem is a tanórán, de a közösségi terekben, vagy ahol több, különböző osztály tartózkodik együtt, fel kell venni a tenyérnyi védőeszközt. Az intézményvezetők saját hatáskörben döntöttek eképp, a Szent Imre gimnázium és általános iskolában, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában és a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézményben is így szeretnék megelőzni a

fertőzés terjedését, ugyanis szerencsére egyik intézményben sincsenek koronavírusos betegek, és osztályok sem kerültek karanténba. Medve Róberttől, a Zelk-iskola igazgatójától megtudtuk, az iskolában nincs Covidos diák vagy dolgozó, az intézkedést megelőző céllal vezették be náluk is.

– Magas az átoltottság a pedagógusaink körében, a 12 év feletti diákjaink egy része már felvette az oltást, de a fertőzés terjedésének megakadályozásában a védekezési eszközökre is támaszkodnunk kell. Igyekeztünk időben lépni, így került elő megint a maszk...

Néhány iskolában, hogy megóvják diákjaik egészségét, újra visszavették a maszkot a közösségi terekben, illetve van, ahol belépéskor megmérik a diákok testhőmérsékletét is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még a tanévet megelőzően megfogalmazta ajánlásait az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására, a takarításra, az étkeztetésre, a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó szabályokat minden iskolában be kell tartani. Emellett az oktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen egyéb előírásokat vezetnek be a járvány terjedésének megakadályozására.

Külsősökre is vonatkozik

Ahogyan az elmúlt napokban egyre meredekebben emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma, úgy egyes nyíregyházi iskolákban is ismét előkerült a hőmérő és a szájmaszk.

– Az általános szabályok érvényben maradtak: mindennél fontosabb, hogy kizárólag egészséges gyerekek jöjjenek iskolába. Nálunk a felnőttek az ajtóig kísérik őket reggelente, ezzel is csökkentjük a találkozások számát az épületen belül. Az ajtóban megmérjük a gyerekek testhőmérsékletét.

Azt gondoljuk, időben kell meghoznunk minden védelmi intézkedést ahhoz, hogy megelőzzük a fertőzés közösségi terjedését

– mondta el dr. Pappné Petrasevits Anasztázia, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, 520 tanuló jár hozzájuk, nagy létszámú iskolának számítanak, valamint az uszodájukban más iskolák diákjai is megfordulnak, a szabályok rájuk is vonatkoznak. A maszkot elsősorban a közösségi terekben hordják, a tanórán, a saját csoportjában nem kell felvennie a diáknak. Az igazgató megköszönte a szülők rugalmasságát, mert a járványhullámok alatt elfogadták és most is betartják az előírásokat.

Régi-új szabályok

Tormássiné Kapitány Ágo­tha, a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta: – Elszórtan egy-két megbetegedés előfordult nálunk az utóbbi időben, szerencsére nem kellett karanténba küldeni egyetlen osztályt sem ebben a tanévben, reméljük ez így is marad. Elég jó az oltottsági arány dolgozóink és a 12 év feletti diákok körében. Mindenkit óvunk azzal, hogy visszaállítottuk a maszkhasználatot, a kézfertőtlenítést, a gyakori szellőztetést. Az iskolai rendezvényeken védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a szülők, ahogyan a közelgő fogadóórákat is eszerint szervezzük meg, természetesen akivel nem tudunk személyesen találkozni, velük online és telefonon vesszük fel a kapcsolatot, és tájékoztatjuk őket gyerekeik iskolai haladásáról.

– Az előírásokat mindenki elfogadja, hiszen saját javunkat szolgálják, 720 tanuló jár hozzánk, 160 dolgozónk van összesen, ilyen nagy létszámnál a helyi specifikumokat figyelembe véve szükség volt a „régi-új szabályok” bevezetésére – fűzte hozzá Tormássiné Kapitány Ágotha.

A nyíregyházi Zelk-iskolában is előkerültek a színes gyerekmaszkok. Medve Róbert igazgatótól megtudtuk, az iskolában nincs Covidos diák vagy dolgozó, az intézkedést megelőző céllal vezették be náluk is.

– Magas az átoltottság a pedagógusaink körében, a 12 év feletti diákjaink egy része már felvette az oltást, de a fertőzés terjedésének megakadályozásában a védekezési eszközökre is támaszkodnunk kell. Igyekeztünk időben lépni, így került elő megint a tenyérnyi védekezési eszköz: a maszk, amit egyelőre a közösségi terekben hordanak a gyerekek, a folyósokon és az ebédlőben. A helyi viszonyoknak megfelelő döntést hoztunk a megelőzés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában