Napkor

2021.11.19. 12:23

Újraélesztenek egy hagyományt Napkoron

Napkoron rendezik meg az első Szent András-napi disznóvágást és pálinkamustrát.

Forrás: illusztráció/mti

Újraéled egy régi hagyomány Napkoron, november 27-én, jövő héten szombaton ugyanis egy nagyszabású disznóvágást rendeznek a településen – hangzott el a Nemzeti Agárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán megtartott pénteki sajtótájékoztatón.

Bakti János, a disznótoros megálmodója és főszervezője a programokról elmondta, a disznóölés reggel nyolc órakor, egy mangalica levágásával indul, majd elkezdődnek a kísérőprogramok, fellépnek különféle néptánc-csoportok, ahogy zenél majd a Kerozin is, akik stílusosan előadják a Kismalac, kismalac engedj be! című dalt is.

- A rendezvénynek adtunk egy mottót, ami így hangzik: „a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”. Szeretnénk ezt a disznóvágást minden évben megrendezni, de úgy, hogy minden alkalommal más településen tartjuk meg – fogalmazott Bakti János, aki elmondta, a disznótorosnak nevet is adtak.

- Ez lesz az első Szent András-napi disznóvágás és pálinkamustra – tekintett előre a főszervező, akinek a felesége,- a rendezvény társszervezője – is jelen volt a pénteki sajtótájékoztatón. Bakti Ibolyától megtudtuk, jövő szombaton 10 órakor a disznótoros keretében hivatalosan is megalakul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gazdasszony Tagozat.

- Örülök, hogy újraélesztik Napkoron ezt a régi hagyományt, a település neve ugyanis összeforrt a disznóöléssel – fogalmazott Seszták Miklós országgyűlési képviselő a kamara nyíregyházi székházában megtartott sajtóeseményen. Hozzátette, igyekszik segíteni a rendezvény megszervezését. A sajtótájékoztatón elhangzott: a belépés ingyenes a disznótorosra, a szervezők ügyelnek majd az aktuális járványügyi előírások betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában