Diplomadíj 2021

2021.11.11. 18:28

Újragondolt dohánybeváltó

Diplomadíjasokat köszöntöttek a megyei területi építészkamaránál.

ltl

Forrás: KOVÁCS-BARKASZI CSILLA

Kihirdették a Diplomadíj 2021 pályázat eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamaránál. Az őszi rendezvénysorozat részeként hullt le a lepel a hagyományosan megyei kötődésű fiatal diplomásoknak meghirdetett pályázatról.

Vasúti fejlesztések

– Az első helyet Fenyák Lóránt Anton, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán végzett okleveles építész szerezte meg a nyírbátori dohánybeváltó telep újraértelmezésével. Megosztott második helyezésben részesült Nagy Stefánia Üvegház elnevezésű, fogyatékos-lakóotthon témájú, valamint Piskóti Dóra Gyermekterápiás és fejlesztő központ nevű diplomaterve – közölte Végh József, a kamara elnöke. A diplomadíjak átadását követően a műhelybeszélgetésen Szemerey Ádám vasútépítő mérnök is részt vett. – A visszajelzések alapján is tartalmas és komoly érdeklődéssel kísért rendezvény első részében a kiegyezést követő vasúti fejlesztéseket, ezen belül a kisvasút máig ható történetét tekintettük át számos archív felvétel, térképek, egyéb, a témához kötődő iratok bemutatásával. A kisvasút története módot adott egy párhuzamos történelmi áttekintésre, sok kapcsolódó információ megosztására és a kisvasút újkori históriájának felidézésére. Az előadás második részében annak a városházán korábban megtartott, aktuális építészeti kérdésekkel foglalkozó workshopnak az egyik előadását mutatták be, mely a megújulás küszöbén álló kisvasút nyíregyházi pályaszakaszának aktuális állapotát, a hátsó kertek világát térképezte fel, és felhívta a figyelmet az anomáliákra, a tennivalókra. Az elhangzott két előadás egymást kiegészítve tartalmas és átfogó képet nyújtott a kisvasút múltjáról, jelenéről, és a remélt jövőjét is érintette.

Várják a szakmai érdeklődőket

– A kamara azt következő rendezvényén az említett városházi workshop további két előadása hangzott el, némileg aktualizálva. Balázs Tibor építész a nyíregyházi belváros aktuális problémáit és lehetőségeit tekintette át, Gáva Attila építész pedig Nyíregyháza-Sóstófürdő vonatkozásában osztotta meg a meglévő helyzet vizsgálatára és a megoldandó feladatokra irányuló gondolatait.

Az év hátralevő részében adják át az „Életműdíj 2021” elismerést, valamint Kovács Péter DLA építész moderálásával egy műhelybeszélgetésre, továbbá budapesti épületlátogatásra kerül sor Balázs Mihály DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész vezetésével. Végh József elmondta, hogy a rendezvényeken a kamara tagjai mellett korlátozott számban más szakmai érdeklődőket is szívesen látnak. A további részletek a kamara www.szab-mek.hu című honlapján találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában