Kemecse

2021.11.26. 11:30

Védőoltás – közös a felelősség

Vannak, akiket a mostani oltási kampány győz meg a védőoltás szükségességéről.

KO

Gördülékenyen megy az oltás az oltópontokon

Fotó: MTI/Balázs Attila

– A pandémia rávilágít arra, hogy semmi nem fontosabb az ember egészségénél. Mindenki felelős azért, hogy az önmaga, családja és a társadalma egészségét pozitívan befolyásolja. Aki felveszi a koronavírus elleni oltást, felelősen gondolkodik ebben a kérdésben – mondta el lapunknak dr. Gerzon László háziorvos. A kemecsei családorvos és sportorvos 1870 fős körzetében 60 százalékos az átoltottság, ami azt jelenti, hogy ennyien vették fel a koronavírus elleni vakcinák közül valamelyik oltóanyagtípus legalább két adagját. A doktort arról kérdeztük, szerinte mennyire mozgatja meg az oltatlanokat a mostani kampányoltás.

Ötféle oltóanyag van

– Azt tapasztaljuk, hogy mindig vannak szenzibilis emberek, akik hajlandóak felvenni az oltást, akik átgondolják és változtatnak a korábbi, elutasító álláspontjukon. Az oltási hajlandóság növelésében vitathatatlanul szerepet játszanak a médiában megjelenő hírek is, ahogyan mindenki megél egyéni tapasztalatokat a járványról saját környezetében. Az elmúlt időszakban több olyan emberrel is találkoztam, aki azután regisztrált az oltásra, miután környezetében vagy családjában Covidban meghalt valaki – tette hozzá a háziorvos.

Megjegyezte azt is, hogy szerinte a társadalom 10 százaléka nehezen meggyőzhető, és valamilyen téves nézetben hisz, emiatt nem fogja felvenni az oltást, de most azzal a 30-40 százalékkal kell foglalkozni, aki szeretné biztonságban érzeni magát és készségesen együttműködik a többséggel. Ezért, ha oltatlannal találkozik, felhívja a figyelmét a vasárnapig tartó oltási akcióhétre, amikor regisztráció nélkül, az oltóponton 7–19 óra között ötféle oltóanyagból lehet választani.

Hetek telnek el...

Dr. Gerzon László a körzetben ügyeletet is ellát, csak megerősíteni tudta, hogy egyre többen mennek orvoshoz felső légúti tünetekkel, és amikor a betegeket tesztelik, 30-40 százalékuknál kiderül, hogy igazoltan koronavírus fertőzte meg őket. – Első, második és emlékeztető harmadik oltást is adok be folyamatosan a rendelőben. Kérem a pácienseket, hogy vegyék komolyan az időpontokat, hiszen csak akkor bonthatunk fel egy ampulla Pfizert, ha 6 beteg eljön a megadott időpontra. Volt, hogy ketten-hárman nem vették ezt komolyan, így a többieket is vissza kellett hívnom egy másik időpontra. Nem pazarolhatunk vakcinát. A járvány megállításában mindenkinek megvan a saját dolga és felelőssége – hangsúlyozta a doktor, és hozzáfűzte, várni nincs mire, mert a beadott dózisok után minimum 3 hét, amíg a szervezetben kialakul a védettség. S hamarosan azon vesszük észre magunkat, hogy ismét eltelt egy év.


Megígérte a cimborájának

– Kicsit restelkedem, mert én a második oltásra jöttem. Hallgattam a híreket, hátha mások is járnak hasonló cipőben, ám nem sok ilyen oltakozót említettek – sütötte le a szemét György.

– Voltam covidos, majd megkaptam az első oltást is, és akkor úgy döntöttem, az én szervezetemnek ez legyen elég. A második adagot már nem vettem fel, és utána sem kértem új időpontot. Most azonban elérkezettnek láttam az időt, hogy felülbíráljam a korábbi döntésemet, és ehhez sajnos tragédiának kellett történnie – ismerte el a családapa, hogy miért álldogál az oltóhely előtt. A szomszédja, akivel 30 éve nemcsak egymás melletti lakásban éltek, hanem cimborák is voltak, sajnos nem élte túl a koronavírus-fertőzést.

– A búcsúztatóján megígértem neki, hogy beoltatom magam. Nem akarom megszegni az adott szavam – pillantott a messzibe György és elismerte, örült, hogy nem kellett időpontot kérnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában