Nyíregyháza

2021.11.23. 16:33

Volt egyszer egy fényújság

Nyíregyháza várossá nyilvánításának 150. évfordulója alkalmából kezdte meg működését a vidék első, mostanáig álló fényújságja.

Dr. Holmár Zoltán történész

1987 januárjában született döntés arról, hogy az év májusában fényújságot hoz létre Nyíregyházán, az Október 31. téren a leveleki Dózsa Termelőszövetkezet. A fényújság formaterveivel Sebestyén Sándor (1949-2010) szobrászművészt bízták meg.

A tervek szerint az oszlopszerű tartószerkezeten a terepszinttől mintegy 8 méteres magasságban egy 7x1 méteres kijelzőszerkezetet helyeznek el, melynek elektronikus terveit a szabolcsi Diginform Gmk. készíti el. A számítógép vezérelte fényújságot a leveleki Dózsa Termelőszövetkezet reklámágazata üzemelteti, míg a beruházás költségei előreláthatóan 1,5-2 millió forintra rúgnak.

A tervekkel ellentétben azonban az alapozási munkálatok csak 1987. július végén kezdődtek meg a Sárga dombház mellett. 1987. szeptember 1-jén viszont látványos szakaszához érkezett a Kelet Áruházzal szemben kialakítandó fényújság acélszerkezetének szerelése, ugyanis a KEMÉV Gépkölcsönző és Szolgáltató Leányvállalatának Kato-Berger daruja a helyére emelte a fényújságnak azt a szerkezeti részét, amelyen majd a számítógép vezérelte fénybetűk jelennek meg.

A különböző reklámok, hirdetések közzétételére szolgáló fényújságot a Nyíregyházi Városi Tanács és a leveleki Dózsa Termelőszövetkezet közösen hozta létre. A készülék acélelemeit az Elekterfém Szövetkezet gyártotta. Az eredeti terveknek megfelelően a Sebestyén Sándor által tervezett létesítmény egy nagyméretű térplasztika szerepét is betöltötte.

A tartóoszlopok lábánál 4 kocka alakú teret is kialakítottak – ezek közül egyet a földbe süllyesztettek – melyek kiszolgálóhelyiségekként funkcionáltak. A térplasztika acélelemeit ütésálló üveggel burkolták. A fényújság teljes költsége végül 3 millió forint lett, melyből a leveleki Dózsa Termelőszövetkezet 2,5 milliót, míg a város félmilliót adott annak érdekében, hogy a fényújság kellemes városképi hatást keltsen. 1987. december 10-én került sor a fényújság műszaki átadására.

A fényújság hosszú éveken át a vállalatok és intézmények tevékenységét segítette, többek között alkalmas volt a moziműsorok és más kulturális programok, áruházi akciók, valamint különböző árucikkek reklámozására. A kijelzőn a fehér fényű betűket minden nap délután kettő és este hét óra között jelenítették meg. A különböző reklámszövegek az előzetes tervek szerint naponta 10-12 alkalommal voltak láthatók. Betűi, a próbaüzem és az előzetes mérések tapasztalatai szerint még 300 méterről is jól láthatók voltak.

A nem mindennapi szerkezet történetében a rendszerváltás okozott nagy törést, ugyanis 1991-ben már arról tudósított a megyei lap, hogy jó ideje nem működik a fényújság, melynek oka az üzemeltető leveleki tsz átalakítása volt. A kisebb technikai szünet után végül a Kobra+ Kft. és a Dominium Kft. vette át az üzemeltetést, melynek köszönhetően ismét működött a fényújság. Sajnos ez sem volt tartós állapot, ugyanis a fényújságot 1992-ben bérbeadás útján hasznosításra hirdették meg.

Így lett a működtető később a 3 Grácia Kft., amely 1998-ban tervbe vette a fényújság teljes felújítását, amely magába foglalta a speciális izzók cseréjét is. Az ezredfordulóra azonban ismét elsötétült a fényújság, de egy próbaüzem alkalmával, még egyszer utoljára 2003-ban ismét felvillantak rajta a betűk, hogy azután elsötétülve még további 18 évig ott álljon a Sárga dombház mellett mementóként, az egykor szebb napokat látott szerkezet: a vidék első fényújságja.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/eldolt-a-nyiregyhazi-fenyujsag-sorsa-fotok-5572100/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában