Tisza Expedíció

2021.12.02. 14:00

A forrástól a torkolatig

A feltérképezéssel közel 3000 szennyezett területet tártak fel.

KM

Csónakkal és gyalogosan is bejárták a folyót és árterét | Fotó: PET Kupa

A nagy Tisza Expedícióval, a Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) támogatásával.

A Tiszta Víz, Boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén a folyóvédelmi tevékenység.

A felmérés eredményeként a folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben közel 3000 szennyezett területet tártak fel, amelyből 300-at sikerült megtisztítani. A nagyszabású programról Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője mesélt lapunknak.

Átfogó felmérés

Elmondta, a PET Kupa kilenc éve töretlenül azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek és a hulladékkezelési infrastruktúrára hiányára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain.

– Az évek alatt eddig összesen 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből a PET-kalózok. Az idei versenyeken több száz önkéntes, 32 pillepalackhajóval evező csapat, többtucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, aminek eredményeként 20 tonna szemetet távolítottak el – ismertette az eredményeket Dóra Szilvia.

Hozzátette: a Tiszta Víz, Boldog Tisza program lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek átfogó felmérést indítsanak a folyón és árterén.

Csónakkal és gyalogosan is bejárták a folyót és árterét | Fotó: PET Kupa

– A projekt célja az volt, hogy a PET Kupa környezetvédelmi törekvéseit magasabb szintre emeljék, megóvják természeti erőforrásainkat, valamint innovatív okosmegoldásokkal és expedíciós tapasztalatokkal gazdagítsák a folyóvédelem tudástárát. A Tisza szennyezettségi állapotának felmérése a PETCaminóval, a folyó magyar szakaszainak gyalogos bejárásával indult.

– A PET Kupa zászlóvivői összesen 2142 kilométeren járták végig a folyó természeti értékekben gazdag árterét. A már sokat bizonyított önkéntesek és szervezők mellett egyes helyszíneken a helyi lakosság is csatlakozott a bejáráshoz.

Segít a digitalizáció

A folyó határon túli szennyezett gócpontjainak feltérképezésére az idén nyáron, a Tisza forrásánál indult útjára a több mint két hónapig tartó nagy Tisza Expedíció. Ivánfi Csanád, azaz Csanikapitány és az időről időre hozzá csatlakozó önkéntesek végighajóztak a Tiszán, és 55 napot töltöttek a vízen – tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől.

A PET-kalózok munkáját online hulladéktérkép, a világszerte alkalmazott hulladéktérképező applikáció, a TrashOut és a Tiszta Tisza app (TTapp) is támogatja. Dóra Szilvia kiemelte, a TTapp a versenyek hasznos, praktikus információit tartalmazza.

– Többek között nyomon követhető a versenyek állása, hogy hány zsák hulladékot szedtek össze a csapatok, és mennyi PETákot, azaz pontszámot gyűjtöttek. A jövőben szeretnénk a segítségével kisebb folyómentő akciókat is lebonyolítani, illetve megmutatni azokat a vendéglátóhelyeket, akik fenntartható szemléletben működtetik éttermeiket a Tisza partján.

– A most lezárult feltérképezés segítségével megmutathatjuk, mennyire aggasztó a helyzet, és hol kell sürgősen beavatkozni a folyótisztító munkával. A döntéshozók is láthatják ezáltal, mi a helyzet az árterekben, a PET Kupa pedig ezekre a hulladékkal szennyezett területekre tervezi a jövőben a folyómentő akciókat – tette hozzá Dóra Szilvia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában